Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Sıçrayışı 80 milisaniye sürüyor

    Yeni bir araştırma, peygamber devesinin riskli atlayışları gerçekleştirmek için çok ince hesaplamalar yaptığını ortaya koydu. Peygamber devesinin, sert çarpışmaları önlemek için karnını doğru açıyla konumlandırdığı anlaşıldı.

    Kanatları olmasa bile oldukça iyi sıçrayışlar yapabilen peygamber develerinin, kendilerini bu alanda eğittiği ve çarpışmaları önleyen bir yöntem geliştirdikleri anlaşıldı.

    Cambridge Üniversitesi’nden Malcolm Burrows tarafından yapılan araştırma, peygamber devesinin karnını sert bir çarpışmayı önleyecek şekilde konumlandırdıktan sonra sıçrayış yaptığını gösterdi.

    Araştırmada, Stagmomantis theophila türüne ait 58 genç peygamber devesine toplamda 381 atlayış yaptırıldı. Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmada, böcekler siyah demir bir çubuğa bakan rafın üzerine yerleştirildi. Raf ile çubuk arasındaki mesafe, böceğin boyunun iki katı olarak belirlendi.

    Peygamber devesi, sadece 80 milisaniye içinde (göz kırpmasından hızlı) çubuğa sıçrayıp tutundu. Saniyede 1000 kare yakalayan kamera ile çekilen görüntülerde, böceğin atlayışını nasıl gerçekleştirdiği gözler önüne serildi:

    Böcek ilk önce kafasını iki tarafa çevirerek atlayacağı hedefi ve mesafeyi kontrol etti. Ardından gerilen ve karnını atlayış için hazırlayan peygamber devesi arka bacaklarıyla kendini öne fırlattı. Karnını çubuğa dik bir şekilde konumlayan ve muntazam bir şekilde hedefine ‘çarpan’ böcek, ardından kol ve bacaklarıyla çubuğa tutundu.

    Böceklerden biri kafasını demire çarpmış

    Burrows’a göre peygamber devesinin başarısı, açısal devinirliğini koruyabilmesi. Bu sayede böcek karnını döndürebiliyor ve hedefe çarpmadan doğru konumu alabiliyor. Bazı kertenkele türlerinin ve kedilerin kuyruklarıyla açısal devinirliği kullanarak denge sağladığı biliniyor.

    Burrows ve ekibi, peygamber devesinin istediği hazırlığı yapamadan sıçraması halinde ne olacağını da görmek isteyince, iki talihsiz böceğin bacak ve kollarına yapışkan sürüldü. Sıçramanın ardından doğru pozisyonu alamayan iki denek, hedefe çarptı. Sciencenews sitesindeki bilgiye göre, bir tanesi demir çubuğa kafasını vurmuş.

    Doğada 2300’den fazla peygamber devesi türü olduğu tahmin ediliyor. Tüm türlerin başarılı atlayış yapıp yapamadığını söylemek güç olsa da peygamber develeri harika kamuflajlarının yanı sıra iyi avcılar olmalarıyla da biliniyor:

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler