Araştırmacılar, Madagaskar’da bir örümcek türünün avlarını tuzağa düşürme amacıyla yaprakları birbirine diktiğini gözlemledi. Tuzağa en çok düşen talihsizler ise kurbağalar.
Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan araştırma, Madagaskar’da ekolojik incelemeler yapan araştırmacılar tarafından şans eseri keşfedildi. Ambodiala’da kuş sayımı yapan araştırmacılar, bölgedeki gözlemlerine devam ederken bir örümceğin (Sparassidae, Damastes sp.) ir kurbağayı yemekle meşgul olduğunu gördüler. Omurgasızların omurgalıları mideye indirdiği sahneler geçmişte de gözlemlenmiş olsa da, Madagaskar’da böyle bir gözlemin bugüne dek bir veya iki kere yapıldığı belirtildi.
Aynı örümcek türlerinin ağırlıklı olarak vanilya alanlarında görüldüğü ve birçoğunun birbirine ipek ile tutturulmuş yapraklar arasında saklanırken gözlemlendiği belirtildi. Yaprakların sunduğu küçük bir açıklık, Madagaskar güneşinden bunalan kurbağalar için nefes alınacak soğuk bir nokta gibi beliriyor. Serinlemek için içine zıpladıkları açıklığa girdiklerinde ise beklenmedik bir sahne ile karşılaşıyorlar ve bu son anları oluyor.
Yaprak tuzağıyla kurbağa avladığı gözlemlenen ilk örümcek, araştırmacılar kurbağayı mideye indirirken fotoğrafını çekmek istediklerinde hazırladığı tuzağa kaçtı. Bu esnada benzer birçok tuzak hazırlanmış olduğu görülürken, örümceklerin tuzaklarını kurmak için ağaç veya yaprak türleri arasında özel bir tercih yapmadığı anlaşıldı. Yaprakların her biri, örümcek ipliği ile birbirine tutturulmuştu.
Araştırmacılar, yaprakların oluşturduğu açıklıkların sadece sıcaktan kaçmak için değil, aynı zamanda ekili alanlarda av arayan kuşlardan saklanmak için de iyi bir yeri temsil ettiğini belirtti. Yaprak oyuklarını kullanmak isteyen kurbağalar aslında bir fırsattan yararlanmak isterken bir tuzağın içine düşüyor ve Damastes sp. örümceklerinin midesine iniyor.
Araştırmada bir örümceğin canlı canlı bir kurbağı yediğine sadece bir kez tanık olunduğu not düşüldü. Kurbağaların insan gözüne daha kolay belirlemesi de göz önüne alındığında, örümceklerin yaprakları birbirine dikerek hazırladıkları tuzakları ile birçok farklı canlıyı da avlıyor olmaları yüksek bir ihtimal.
Kaynak: IFLS