İnsanlığı derin uzaya taşıyacak uzay kapsüllerinden biri olacak Orion, geçtiğimiz yıl Dünya yörüngesinde attığı turla ilk başarısını göstermişti. Mars’a ulaşmak için 2030’lara uzanacak uzun görev süresi kapsamında, Orion’un ilk olarak Ay’a gitmesi planlanıyor. Rusya, Çin ve Avrupa’nın da ilk derin uzay hedefi olan Ay’a gitmeden önce NASA’nın Orion konusunda çözümlemesi gereken ana teknoloji ise ısı kalkanı.
Orion’un ısı kalkanı atmosferi olmayan Ay için değil, geri dönüş yolculuğunda fazlasıyla gerekli olacak Dünya için gerekli. NASA, dünyanın gördüğü en büyük uzay roketi olacak Space Launch System (SLS) ile 2017’de ateşlemeyi planladığı Orion’u üç hafta boyunca uzayda tuttuktan sonra süper bir hızla Dünya atmosferine yönlendirecek. Bu aşamada kapsülün termal koruma sistemi ilk ciddi sınavını verecek.
Orion, Aralık 2014’te gerçekleştirilen Exploration Flight Test-1 denemesinde atmosfere saniyede 9,1 km hıza maruz kalırken, 2,204 derece ısıya direnmeyi başarmıştı. Uzay kapsülünün Ay yörüngesinde turlayarak Dünya’ya dönmesi planlanan ikinci denemesinde ise Ay’dan aldığı itiş kuvvetiyle saniyede 10,9 km hıza erişmesi bekleniyor.
Süper soğuk ve süper sıcağa dayanıklı
Orion’u akla zarar hızlarda maruz kalacağı anormal sıcaklıklardan korumak için ısı kalkanını güçlendirecek bir boya hazırlandı. Gümüş, metalik renkteki boya, Orion uzayın derinliklerinde ilerlerken ısı kaybını azaltacak, aynı zamanda astronot barındıracak kabinin (ilk denemeler insansız olacak) ısısını sabit tutacak. Orion Güneş’ten kalan ışınlara doğrudan maruz kaldığında ise koruyucu etki gösterecek.
Boya, Orion’un arka kaplamasının atmosferden çıkış ve giriş esnasında ortalama -100 ile 287 derece arasında değişecek sıcaklıklarda kalmasını sağlayacak. Sadece soğuk ve güneş ışınlarına karşı değil, atmosfere giriş esnasında ısı kalkanını zorlayacak elektrik yüklü parçacıkları da engelleyecek.
NASA’nın Orion için geliştirdiği ileri mühendislik ürünü ısı kalkanı, kalkanın diğer bileşenleriyle eşzamanlı inşa edilebilen 180 bloktan oluşuyor. Bu sayede üretim esnasında ciddi zaman tasarrufu sağlanıyor.
Roketleri Mart ayında başarıyla denenen SLS ile 2017 ve 2018’de Ay gezintisine çıkmaya hazırlanan Orion, 3 haftalık yolculuk için astronotlara sıcak bir ev olabilir. En az 9 ay sürecek Mars yolculuğunda ise aynı şartlarda yolculuk etmeyi düşünmek ise şimdiden korkutucu.