Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    OPPO nereden çıktı? Neden bu kadar pahalı?– Oppo’nun hikayesi!

    OPPO, 2004 yılında kuruldu. Kurulduğunda MP3 çalar, TV ve DVD/Blu-Ray gibi ürünler üreten markanın kökeni ise BBK elektronik. BBK‘nın kurucusu Duan Yongping, 2004’te cep telefonu üretecek ayrı bir şirket olması gerektiğini düşündüğünden OPPO’yu doğurmuştu. İsim olarak OPPO seçildi ve 100’den fazla ülkede bu ismin telaffuz edilebilirliği ve herhangi bir olumsuz anlam taşımadığı araştırılıp onaylandı.

    Çin merkezli şirket olan BBK holding, bünyesinde Türkiye’de çok bilinmeyen ama global pazarda oldukça bilinen 3 marka daha barındırıyor. Bunlar Vivo, Realme ve OnePlus markaları.

    2008 yılında telefon üretimine de başlayan marka ilk etapta Çin çapında büyük bir satış ağı kurdu. 2011 yılında bu pazara giren marka çok hızlı ilerledi. 2011 yılında ünlü oyuncu Leonardo Di Caprio‘nun yer aldığı bir reklam kampanyası ile Find modelini duyurdu.

    Cep telefonu kameraları konusunda iddialı bir marka olan OPPO’nun bu alandaki felsefesi üç etkene dayanıyor: Netlik, güzellik ve eğlence.

    OPPO’nun telefon alanındaki yıllara göre atılımlarına değinecek olursak:

    • Oppo 2012’de 5MP ve 16MP ön kameralarla akıllı telefonlarını piyasaya süren ilk marka oldu. Selfie konusunda o dönemde bu adımıyla büyük bir atılım yapan oppo kendisininde bu pazarda olduğunu vurgulamış oldu.
    • Oppo, 2012’ye geldiğimizde ise Ulike 2 adlı modeli ile ilk Selfie Güzelleştirici özelliğine sahip telefonu piyasaya sürdü.
    • 2013 yılında Oppo, Find 7 amiral gemisi modeliyle Ultra 13 MP kamera ile 50 MP’e kadar çıktı verebiliyordu.
    • 2014 yılında inovasyon peşinde koşan oppo, selfie kamerası ile ana kameranın farklı olması gerekmediğini anladı ve tek bir kamera kullanıp bunu motor ile döndürmeyi düşündü. Oppo N3 dünyanın ilk motorlu döner kamerasına sahip telefonu oldu.
    • Uzun süre durgunluk yaşayan Oppo 2017 yılında Akıllı telefonlarda 5x Çift Kamera Zoom Teknolojisi ile kayıpsız 5X zoom yapmamıza yardımcı oldu.
    • Uzun süre Find Serisi çıkmaması sonrası 2018 de Find X çerçevesiz ekran ile kullanıcılarla buluştu. Oppo’ya niye uzun süre Find serisi cihaz çıkmadığı sorulduğunda ise Oppo şu cevabı verdi: “Biz Find X’i çok uzun süre önce tasarladık ancak tasarladığımız zaman elimizde, bu cihazı üretebilecek bir teknoloji yoktu. O teknoloji ne zaman elimize geçti bizde o zaman Find X’i ürettik.”
    • 2019’da ise Ekran Altı Kamera özelliklerini duyuran Oppo, yakında ekran altı kameralı telefonunu tanıtacak gibi duruyor.

    OPPO’nun Türkiye faaliyetleri

    Oppo, Türkiye pazarına 2018 yılının son aylarında giriş yaptı. Zhou liderliğindeki OPPO Türkiye ekibi ilk etapta  RX17 PRO, RX17 NEO ve AX7 modellerini türkiyede satışa sundu. Üçlü kamerası, damla ekranı ve ekran parmak izi sensörü ile RX17 Pro, akıllı cep telefonu dünyasına farklı bir bakış açısı getirmişti. Damla çentikli ekran, 6 GB RAM ve Qualcomm Snapdragon 710 chipseti ile donatılan cihaz Süper VOOC hızlı şarj sayesinde 10 dakikalık şarj ile yüzde 40 seviyesinde, 40 dakikada ise yüzde 100 dolum sağlanıyordu ancak sıkıntı Şuydu. Yanlış fiyatlandırma.

    Oldukça yüksek fiyatlarla ülkemize giren Oppo cihazlar fiyatını haketmeyen cihazlar olarak biliniyor. Oppo malzeme kalitesine güvenen bir firma ancak her şey malzeme kalitesi değil. Kullanıcı deneyimi de çok önemli bir unsur. Siz 1500TL Bandında Redmi Note 8’in karşısına 720P ekranlı Snapdragon 450 bulunan bir cihaz koyarsanız insanların uzun vadede isyan ettiğini görebilirsiniz.

    Oppo fiyatlarının yüksek olmasını Malzeme kalitesine bağlıyor. Eğer Oppo, türkiyeye iddalı reklamlarla girmemiş olsaydı şuan çok bilinen bir firma olmayacaktı. Meizu ülkemizde 2 yıla yakındır var ancak Oppo’nun 1 yılda başardığı bilinirliği hala başaramadı. Buna en iyi olacak bir örnek, BBK Holding çatışında bulunan bir diğer marka olan Realme verilebilir. Realme ülkemize girmesine rağmen Oppo’nun ülkemize girdiği zaman yaptığı reklamları yapmayarak az bir bilinirlik yakaladı. Realme’nin ileriki zamanda reklam çalışmaları yapıp yapmayacağı ise şuanda meçhul.

    Kısacası ülkemizde çoğu sektör Marka algısına bağlı. Eğer oppo bu kadar reklam yapmamış olsaydı bu kadar pahalı olmayacaktı. Oppo cihaz alanlar şuanda memnun ancak uzun vadede ne yaşayacaklarını çoğu bilmiyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler