ABD’nin Florida eyaletinde kıyıya vuran yavru kaplumbağanın midesinden 104 plastik parçası çıkarıldı. Parçalar arasında balondan ürün ambalajı bile var.
Sun-Sentinel’de beliren habere göre, sindirmeye çalıştığı plastik parçalar yüzünden ölmekte üzere olan yavru kaplumbağa Boca Raton kıyısında bulundu. Kasabadaki Gumbo Limbo Doğa Merkezi’ne götürülen kaplumbağa burada ölürken, otopside midesinden 104 plastik parça çıkarıldı. Yavru kaplumbağanın ölümüne neden olan plastik atıklar ile çekilen fotoğrafı Facebook’ta paylaşıldı.
CNN’e açıklama yapan deniz kaplumbağası rehabilitasyon uzmanı Emily Mirowski, “kaplumbağanın ölmeden önce güçsüz ve zayıflamış halde olduğunu” söyledi. The Guardian’a konuşan doğa merkezinin koordinatörü Whitney Crowder, “kestikçe içinden daha fazla plastik çıkıyordu” dedi.
Sosyal medyada binlerce kişi tarafından paylaşılan fotoğraf, her gün sayısız deniz canlısının plastik atıklar nedeniyle yaşadığı soruna küçük bir örnek teşkil ediyor. Crowder, “kıyıya çok sayıda yardım edilmesi gereken canlı vurduğunu ancak hepsinin çok şanslı olmadığını” söyledi.
Plastiğin hayvanların sindirim sistemine karışması halinde kurtulma oranlarının neredeyse olmadığını belirten Crowder, bir avuca sığacak yavru kaplumbağanın içinden çıkan plastiğe dikkat çekerek, “okyanusları temiz tutmak zorundayız” yorumunu yaptı.
Yavru kaplumbağadan bu kadar fazla plastik atık çıkmış olmasının önemli bir mesaj olduğunu beliren Crowder, “Plastik hayvanları tıkıyor ve septik şoka girmelerine neden oluyor” dedi.
Kaplumbağaları kurtarmak için halktan yardım alınıyor
Kıyıya vuran ve plastik zehirlenmesinden dolayı ölmekte olan kaplumbağaların sayısı o kadar fazla ki, Gumbo Limbo Doğa Merkezi tesislerinin önüne bir havuz yerleştirdi. Yerel halk, kıyıdan topladıkları kaplumbağaların tedavi edilmesi için bu havuza bırakıyor.
The Guardian’a 4 Ekim’de bilgi veren Crowder, “Sadece bugün havuzda 60 kaplumbağa belirdi ve altı tanesi şimdiden öldü” ifadesini kullanmıştı.
Yavru kaplumbağalar yemek bulmak için okyanusa açılıyor ve deniz yosunları ile besleniyorlar. Birkaç yıl boyunca buldukları deniz yosunları ile beslenen kaplumbağalar, yosunlara takılan plastiği deniz çayırı ile karıştırarak yiyor. Mirowski, plastik atıkların deniz çayırına yapıştığını ve bebek kaplumbağalara yemek gibi belirdiğini belirtti.
Kaplumbağalar plastiği yedikten sonra açlıkları geçtiği için beslendiklerini sanıyor ancak ihtiyaçları olan besini alamıyorlar. Merkeze getirilen plastik yutmuş kaplumbağalar diüretik ilaçlar ile tedavi edilmeye çalışılıyor. Her gün belli miktarda sıvı verilerek hayatta tutulan kaplumbağaların zamanla plastiği vücutlarından atması bekleniyor.
Tedavi olan kaplumbağalar ise tekrar denize bırakılıyor. Bu da tekrar plastik tüketerek ölme riskiyle burun buruna gelecekleri anlamına geliyor. Crowder, “Gerçekten rahatsız edici ancak olumlu kalmaktan başka çare yok” diyor.