Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Ölmek için Güneş Sistemi’ne gelen kuyrukluyıldız: 2I/Borisov

    Güneş Sistemi’ne yıldızlararası uzaydan gelen kuyrukluyıldız 2I/Borisov, yapılan en son gözlemlere göre sistemi terk edemeden yok olabilir.

    Polonya’nın Krakow ve Varşova üniversiteleri tarafından yapılan en son gözlemler, yıldızlararası ziyaretçi 2I/Borisov’da iki güçlü materyal çıkışı yaşandığını gösterdi. Astronomers Telegram sayfasında yer alan bilgiye göre, yaşanan materyal çıkışları kuyrukluyıldızda süregelen çekirdek parçalanmasına işaret ediyor.

    2I/Borisov ilk kez geçtiğimiz yıl Ağustos ayında astronomi dünyasının gündemine gelmişti. Keşfedildiğinde yapılan analizler, gök cisminin izlediği rotanın yıldızlararası uzaydan geldiğine işaret etmişti. Bu keşfin ardından yapılan detaylı arşiv taramaları, kuyrukluyıldızın Aralık 2018’e kadar uzanan görüntülerinin ortaya çıkarmıştı.

    Elde edilen veriler ışığında yıldızlararası uzaydan geldiği kesinleşen 2I/Borisov, 8 Aralık 2019’da Güneş’e en yakın mesafeye gelmişti. Tüm bu özellikler, 2I/Borisov’un uzun dönemli bir kuyrukluyıldız olduğunu gösterdi. Yani, Oort Bulutu’ndan gelen parçalanma olasılığı kısa dönemli kuyrukluyıldızlara göre daha olan gök cisimleri. Kısa dönemli kuyrukluyıldızlar genelde Kuiper Kuşağı veya daha yakın bölgelerden geliyor ve Güneş etrafındaki yörüngeleri en fazla 200 yıl oluyor. Güneş etrafında turlarken tek parça halinde kalma özellikleri uzun dönemli kuyrukluyıldızlara göre daha fazla oluyor.

    (NASA/ESA/David Jewitt/Paul Kalas)

    Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmada, Maryland Üniversitesi’nden Quanzhi Ye, uzun dönemli kuyrukluyıldızların muhtemelen daha zayıf yapıları veya çok yaşlı olmaları nedeniyle parçalanmaya daha müsait olduklarını savunmuştu.

    2I/Borisov, 5 ve 9 Mart tarihlerinde güçlü parlamalar eşliğinde yaşadığı materyal çıkışlarında, geçmişte yapılan araştırmaların öngörülerini doğruladı. Gökbilimciler, derin uzayda ne zamandır dolandığını bilinmeyen 2I/Borisov’un yolun sonuna gelmiş olabileceğini düşünüyor. Eğer yakın zamanda parçalanması gözlemlenebilirse, bu olay bilim insanlarına gök cisminin çekirdeği ve kimyasal yapısını incelemek için önemli bir fırsat sunacak.

    Dahası, Güneş Sistemi’ndeki kuyrukluyıldızlara kıyasla uzaklardan gelen bir gök cisminin iç yapısını görme şansı yakalayacağız. Bir kuyrukluyıldızın olası ölümü, Dünya’da yaşamın nasıl oluştuğuna dair teorilerin araştırılmasında da önemli veriler sunabilir. Kısaca, 2I/Borisov hakkında yeni haberler duymaya hazırlıklı olun.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler