Ülkelerin blok zincir konusunu daha kapsamlı ele aldığı, merkez bankalarının ise kripto para konusunda çoktan kırmızı düğmeye bastığı şu günlerde yaşadığımız sessiz devrimin etkilerine bir yenisi daha eklendi. Aslında kripto paralar için sormayı ertelediğimiz “ölüm” konusu, “miras”ımız hakkında bugüne kadar süregelen sistemi değiştirebilir.
Kefenin cebi üzerine tartışmalar
QuadrigaCX adlı kripto para değişim girişiminin sahibi Gerry Cotten‘ın Aralık ayında hayatını kaybedip 137 milyon dolar değerindeki kripto cüzdanı ve şifresiyle birlikte gittiğini, eşinin 31 Ocak 2019 tarihinde görülen davasıyla öğrenmiş olduk.
Elbette bu durum pek çok noktada eleştiri aldı; kişisel bir servet olmayan bu büyük meblağın kripto cüzdanda tutularak, şirketin kontrolünde olması gerekirken, sadece sahibinin erişimine açık olması, tartışmaların odak noktasını oluşturdu. Tartışma devam ederken, bu durumun sebebini ortaya koyabilecek bir inceleme, konuya bambaşka bir boyut kazandırdı…
Ponzi şüphesi
QuadrigaCX‘ın sahip olması gereken bitcoin reservlerinden daha azına sahip olduğu anlaşıldı. Henüz karara bağlanmamış olsa da bu, şirket sahibi Cotten’ın aradaki farkı harcamış olabileceği şeklinde yorumlandı. Şirket fonlarını bu yüzden kişisel denetimi altına almış olabileceği iddia edilen sürece, aynı zamanda tüm Türkiye’nin tanımış olduğu bir dolandırıcılık vakası olan “ponzi” de eşlik ediyor olabilir.
Şayet şirketin sahip olması gereken tüm rezerv kaynakları -örneğin başka kripto cüzdanlar- ortaya çıkmazsa, QuadrigaCX’in eksik bitcoinlerini “ponzi”ye uygun şekilde, bir başka müşterinin hesabından, işlem yapan bir diğerine aktardığını söylemek mümkün olacak.
Şirket hakkında kesinleşmemiş hükümleri bir kenara bırakırsak, kasanızda cüzdan şifrenizi, kasa şifrenizi de vasiyetinizde iletilmesi için bırakmamış iseniz, ölmeniz durumunda mirasınızın kripto bölümünü ailenize bırakma şansınız olmayacak. Tabi bu hazırlıktan uzak yaşayan çoğu insan, talihsiz kazalarda irili ufaklı kripto paralarını yanında götürmeye devam edecek.
Gelecekte daha çok parasal değer kazanması beklenilen ve dolayısıyla da daha çok kişinin sahibi olacağı kripto paralar, şeffaf hareket yapısı ama erişilemez şifrelemeleriyle bize uzaktan gülmeye devam ediyor olacak gibi gözüküyor…
Bu yazının orijinali Yiğit Kırca imzası ile Gelecek Şimdi sayfasında yayımlanmıştır.