Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Norveç, Vikinglerin geçemediği denizi tünel açarak aşacak

    Vikinglerin İngiltere ve Avrupa’ya düzenlediği seferlerde kullandığı Stadhavet Denizi, tarih boyunca çok sayıda geminin de mezarı olmuş bir yer. Batı kıyılarını örten fırtınalı denizin gemi trafiğini bozmasını engellemek isteyen Norveç, çözümü dünyanın ilk gemi tünelini inşa etmekte buldu. Dağlık Stad Yarımadası içinden geçecek olan 1,5 km uzunluğundaki ve 36 metre genişliğindeki tünel, gemicileri Vikinglerin katlanmak zorunda olduğu fırtınalardan koruyacak. Projenin maliyeti, 315 milyon dolar.

    Geçmişte dağlık alanlarda benzer tüneller inşa edilmişti. Stad Yarımadası’ndaki tünel ise 16,000 ton ve üzerindeki yolcu ve ticari gemilerine geçiş imkanı sunacak ilk tünel olacak.

    Video tarihine bakıldığında projenin en az üç yıldır planlandığı ancak inşa asamasına yeni gelindiği anlaşılıyor.

    Vikingler gemilerini karaya çıkarırdı

    Stadhavet Denizi’ni pas geçecek bir tünel fikri ilk kez 1870’li yıllarda akla gelmiş ancak dönemin teknolojisi bunu mümkün kılmamıştı. Teknolojinin gelişmesiyle, kaçınılmaz olan tünelin hayata geçirilmesine karar verildi. Norveç Kıyı İdaresi, ‘rüzgar, deniz akımları ve dalga şiddeti nedeniyle tünelin inşa edilmesi gereken yerin Stad olduğunu’ belirtti. Yetkililer, fırtınalar nedeniyle gemi trafiğinin birkaç gün aksayabildiğini, fırtınalar geçse bile gücü kesilmeyen güçlü dalgaların havanın sakin olduğu günlerde bile gemileri tehdit ettiğini ifade etti.

    Bölgeyi denetleyen Krakenes deniz feneri, her yıl 45 ile 106 arasında fırtına gözlemi yapıyor. Fırtınalar o kadar yoğun ve şiddetli ki, zamanında Vikinglerin Stadhavet Denizi’nin geçmek için gemilerini karaya çıkardığı ve sonrasında tekrar sakin sulara indirdiği biliniyor. Vikings dizisini izleyenler, bu yöntemi Paris saldırısına hazırlık öncesinde yaptıklarını hatırlar.

    Gemi tünelinin inşasının 2019’da başlaması ve en az üç yıl sürmesi bekleniyor. Tamamlandığında, günde 70 ile 120 geminin geçişini sağlayacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler