Cuma, Kasım 15, 2024
More

    Nobel Ödülü’nü kazanan fizikçi: Ötegezegenlere asla göç etmeyeceğiz

    Nobel Fizik Ödülü’nün kazanan üç isimden biri olan Michel Mayor, “insanların asla ötegezegelerde yaşayamayacağını, bu düşüncenin çılgınlık olduğunu” belirtti.

    İsviçreli astrofizikçi Miche Mayor, “insanların asla Güneş Sistemi dışına göç edemeyeceğini çünkü ötegezegenlerin erişilemeyecek kadar uzak olduğunu” söyledi.

    Mayor, Nobel Fizik Ödülü’ne Kanadalı James Peebles ve yine İsviçreli olan Didier Queloz ile layık görüldü. Peebles, Evren’in evrimi hakkında yaptığı çalışmalar için Mayor ile Queloz ikilisi de ilk ötegezegeni keşfettikleri için Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

    İkili, 1995 yılında yaptıkları çalışmada Dünya’dan 50 ışık yılı ötede yer alan ilk ötegezegeni keşfetmişlerdi. Pegasus takımyıldızında yer alan 51 Pegasi b adlı gezegen, Dünya’nın 150 katı büyüklüğünde devasa bir gaz topunu temsil ediyor. Gezegenin yüzey sıcaklığı yaklaşık 1,000 derece.

    Didier ve Queloz, 51 Pegasi b’yi Doppler spektroskopisi adı verilen yöntemle keşfetmişti. Söz konusu etki, yıldız-gezegen ikilisi ortak bir yerçekim merkezi etrafında hareket ederken yıldızda oluşan hafif titreşimleri saptamayı sağlıyor. Yaşanan titreşimler, yıldızın ışınlarının maviye ve kırmızıya kaymasını sağlıyor. Yaşanan etkileşimin ortaya koyduğu veriler, yıldızın yörüngesinde bulunan gök cisimleri hakkında bilgi veriyor.

    Mayor ve 1995 yılında doktora öğrencisi olan Queloz, 51 Pegasi b’yi kendi geliştirdikleri donanımlar ile Fransa’nın güneyindeki gözlemevlerinde yaptıkları çalışma ile keşfetmişti. Uzay keşfinde çığır açan keşif, Kepler ve ardından gelen TESS teleskoplarının öncülüğünde 4,000 ötegezegenin keşfedilmesine kapı araladı.

    Artist impression of the exoplanet 51 Pegasi b.jpg
    51 Pegasi b ve yıldızına ait çizim. [Wikimedia]

    “Dünya hala yaşanabilir ve onu korumalıyız”

    Mayor ötegezegenler hakkında yaptığı açıklamada, “Bir konuya açıklık getirelim: Ötegezegenlere göç etmeyeceğiz” ifadesini kullandı. Mayor, şu ifadeleri kullandı:

    “Bu gezegenler çok, çok uzaktalar. En iyimser senaryoda bile yaşanabilir bir gezegenin çok uzakta değil ama birkaç ışık yılı ötede olduğunu düşünelim. Çok uzak olmasa bile oraya ulaşmak için gereken vakit oldukça fazla olacaktır… Burada elimizdeki imkanlar ile yüz milyonlarca gün sürecek yolculuklardan bahsediyoruz. Gezegenimizle ilgilenmeliyiz. O halen çok güzel ve kesinlikle yaşanabilir bir yer.”

    Didier Queloz ve Michel Mayor. [ESO]

    77 yaşındaki Mayor, “Eğer Dünya yaşanmaz hale gelirse yaşanabilir bir gezegene gidebiliriz” düşüncesini ortadan kaldırmak gereğini hissettiği için bu ifadeleri kullandığını belirtti.

    Mayor, “Ötegezegenlere göç etme düşüncesi tamamen çılgınlık” ifadesini kullandı.

    “Evren’de başka dünyalar var mı?” sorusunun felsefeciler tarafından tartışılan çok eski bir soru olduğunu not düşen Mayor, “Bize yakın olan ve Dünya’ya benzeyen gezegenleri araştırıyoruz. Meslektaşım ile bu gezegenleri araştırmaya başladık ve onların gözlemlenebilir olduklarını gösterdik” dedi.

    Ötegezegelerde yaşam olup olmadığı sorusunu cevaplamanın “yeni nesle düştüğünü” söyleyen Mayor, “Şu an bilmiyoruz, bunu yapmanın tek yolu belli mesafelerden yaşamı tespit edecek yöntemleri keşfetmek” ifadesini kullandı.

    İnsanlığın Güneş Sistemi ile sınırlı kalması, muhtemelen Evren’in iyiliği için daha olumlu olur.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler