Geçtiğimiz ay kamyon & tır sektörü açısında epey bir inovatif geçti. Otto‘nun otonom kamyonunun deneme sürüşlerine başladığını duyurmasına ek olarak Nikola Motor Şirketi elektrikli uzun mesafe tır konseptini görücüye çıkardı. Nikola One adındaki teknoloji ‘dev‘i 6 x 6 çekişe, 800-volt AC motorlara ve rejenerasyonlu (arabanın hareketini bir yandan elektrik olarak depolayan) tekerleklere sahip. Ayrıca motoru, çoğu 400-500 beygir gücündeki kamyonun aksine tamı tamına 2000 beygir güçlük bir canavar.
Kamyon ayrıca 568 litrelik sıkıştırılmış doğal gaz yakıt deposuna da sahip, bu gaz sayesinde aracın 320 kW/saat’lik lityum iyon aküleri döndürülen türbin aracılığı ile dolduruluyor. Kısacası kamyon, içerisinde mini bir doğal gaz santralı da barındırıyor. Bu çözümlerin arkasındaki asıl düşünce de sürücünün aracı şarj etmek için durmak zorunda kalmaması.
Sıkıştırılmış doğal gaz ve rejenerasyonlu tekerlek kamyonun güç kesintisine uğramadan yaklaşık 1900 kilometre yol gidebilmesini sağlıyor. Fikir, Chevy Volt‘un çalışma sistemi ile aynı, orada da benzin yardımı ile aküler yeniden şarj edilliyordu.
Ön sipariş tarihi merak konusu
Farkına varmışsınızdır şirket isim olarak ünlü bilim adamı Nikola Tesla’nın ilk ismi Nikola‘yı kullanıyor ki ikinci ismi Tesla hali hazırda kullanılmakta, Elon Musk’ın şirketinin ta kendisi. Nikola Motor Şirketi belki de Tesla Motor Şirketinden esinlenmiştir ancak şu kesinki aralarında en ufak bir bağlantı mevcut değil.
Bilindiği üzere Tesla şirketi olaya iki kişilik spor bir model ve orta boy sedan ile giriş yapmışken Nikola Motor Şirketi piyasaya tam ters bir köşeden dahil oldu ve daha geniş, büyük araçlara odaklandı. Şirket koca bir kamyonu satın almak istemeyen insanlar için de ayrıca Nikola Zero‘yu tanıttı.
Nikola Motor Şirketi web sitesinde her iki modeli için de bir sürü özellik ve rakamsal veri paylaşmış olsa da henüz bir sipariş teslim tarihi belirtilmemiş. Ayrıca her iki model de henüz fiziksel dünyamızda mevcut değiller yani en azından şirketin fotoğraflarını çekip yayınlayacağı kadarı mevcut değil henüz.
Şirket yeterince finansal kaynağa ulaştığında elbette çizimlerini ve prototiplerini tamamen gerçeğe ve son hallerine dönüştürecektir. Bakalım yeterince ön sipariş ve sponsora ulaşmaları ne kadar sürecek ?