Plüto ve uydularını yakından gözlemleyen ilk uzay aracı olarak tarihe geçen New Horizons, Kuiper Kuşağı’nın bilinmeyen köşelerine yaptığı yolculukta hedefine ulaşmak üzere. New Horizons, 1 Aralık günü LORRI kamerası ile Ultima Thule olarak adlandırılan gök cismine ait yeni görüntüler elde etti.
New Horizons’un Dünya’dan 6,4 milyar, Ultima Thule’da ise 38,7 milyon kilometre mesafede çektiği fotoğraflarda gök cismi bir yıldız denizinin ortasında görülüyor. New Horizons ekibinde yer alan Hal Weaver, “Yakınlaştıkça Ultima Thule daha parlak hale geliyor. Artık arka plandaki yıldız denizinin arasında çok daha net görebiliyoruz” ifadesini kullandı.
New Horizons, yeni hedefine ait en son kareyi rekor kıran manevrasından 33 saat önce çekti. Ultima Thule’a doğru rotasını sabitlemek için itici motorlarını ateşeyen uzay aracı, Dünya’dan bugüne dek yapılan en uzak manevrayı gerçekleştirmiş oldu. New Horizons ekibi, manevranın 105 saniye sürdüğünü ve uzay aracının hızını 3,5 km/s değiştirdiğini açıkladı.
New Horizons Dünya’dan en uzak mesafeden çekilmiş fotoğrafı gönderdi
Plüton’un ötesinde yeni bir dünya
New Horizons, planlar yolunda giderse 1 Ocak günü katalog adı 2014 MU69 olan gök cismine 3,500 kilometre yaklaşarak yörüngesinde konumlacak. Bu mesafe, New Horizons’un 14 Temmuz 2015’te Plüton’a yaptığı en yakın geçişten üç kat daha kısa bir mesafeyi temsil ediyor.
Plüton’dan 1,6 milyar kilometre mesafede yer alan Ultima Thule, tıpku cüce gezegenin keşfi gibi astronomi dünyası için yepyeni bir sayfa açacak. Neptün ötesi cisimlerin keşfinde Plüton’dan sonraki ilk durak olacak Ultima Thule, aynı zamanda Kuiper Kuşağı’nda insan yapımı bir uzay aracının gözlemlediği ilk gök cismi olacak.
Genişliği 37 kilometre olan Ultima Thule hakkında henüz başka bir bilgi neredeyse yok. İkili asteroid sistemi bile olabileceği düşünülen gök cismi Güneş Sistemi’nin antik zamanları hakkında bilinmeyen birçok bilgi sunacak.