Çarşamba, Ekim 30, 2024
More

    New Horizons, Plüton geçişine ait verilerin transferini tamamladı

    New Horizons tarafından Plüton ve uyduları üzerinde yapılan ilk yakın gözlemde elde edilen verilerin aktarımı, 15 ayda tamamlandı.

    NASA, Ralph/LEISA görüntüleyicisi tarafından görüntülen Plüton-Charon ikilisine ait fotoğrafların 5.5 milyar kilometre mesafeyi aşarak 25 Ekim’de Maryland’deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’na ulaştığını açıkladı. En son verinin aktarımı, TSİ 12:48’de tamamlandı.

    50 Gigabit civarındaki veri aktarımında uydu yer bağlantısını Avustralya’nın Canberra kentinde yer alan Deep Space Network (Derin Uzay Ağı) gerçekleştirdi.

    New Horizons ekibinin başında yer alan Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Alan Stern, “Dünya’ya gönderilen 400’ü aşkın bilimsel gözlemi anlamak için önümüzde çok uzun bir yol var. Bu verilerin analizinden sonra bir daha Plüton’dan ne zaman veri toplayabileceğimizi kim bilebilir?” ifadesini kullandı.

    New Horizons'ın yeni hedefi 2014 MU69. [NASA]
    New Horizons’ın yeni hedefi 2014 MU69. [NASA]

    Şansını iyi kullandı

    Plüton sistemini yakından gözlemleyen ilk uzay aracı olan New Horizons, yoluna devam edip gideceği için olabildiğince fazla ve hızlı veri toplayacak şekilde tasarlandı. Uzay aracı, yanından geçip yoluna devam etmek yerine Plüton sistemi içinden geçerek yakın gözlem gerçekleştirdi. Bu sayede, normal bir gözleme oranla topladığı veri miktarı 100 kar arttı.

    Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda görev operasyon müdürü Alice Bowman, “Elimizde bir altın dolu bir testi” var diyerek durumu özetliyor.

    Bowman, New Horizons’ın gövdesindeki iki kayıt cihazındaki verilerin silinmeden önce herhangi bir bilgi kalıp kalmadığını kontrol edeceklerini söyledi. New Horizons, Kuiper Kuşağı’nın derinliklerine doğru devam eden görevinde 2014 MU69 gök cismini ziyaret edecek. Hedefe varış tarihi, 1 Ocak 2019.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler