Çarşamba, Ocak 29, 2025
More

    New Horizons 18 Milyar Kilometre Öteden Voyager 1’in Fotoğrafını Çekti

    Yıldızlararası uzayın boşluğunda yolculuğuna devam eden New Horizons, yolculuğunda bir diğer önemli eşik değerine ulaşmasının ardından başarısını kutlamak için Voyager 1’in fotoğrafını çekti.

    NASA New Horizons, 2006’da ateşlenmesinin ardından Temmuz 2015’te Plüton sistemini keşfeden ilk uzay aracı olmuş, ardından Ocak 2019’da Kuiper Kuşağı’ndaki Arrokoth (nam-ı diğer Ultima Thule) adlı asteroidi inceleyerek uzay keşfi alanında bir ilke daha imza atmıştı.

    New Horizons, 17 Nisan tarihinde derin uzay yolculuğunda nadir bir dönüm noktasına erişerek Güneş ile arasındaki mesafeyi 50 astronomik birime (AU) çıkardı. Kısaca, uzay aracı Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin 50 katı mesafe kat etmeyi başardı. New Horizons, Voyager 1 ve 2 ile Pioneer 10 ve 11’in ardından 7,5 milyar kilometre mesafesini geride bırakan beşinci uzay aracı oldu.

    Elde ettiği başarıyı kutlamak ve uzayın derinliklerinde biraz vakit harcamak adına, New Horizons Güneş’ten en uzak mesafedeki Voyager 1’in fotoğrafını çekti (daha doğrusu bulunduğu bölgenin). Şu ana kadar kat ettiği mesafe 152 astronomik birimi geride bırakan Voyager 1, yıldızlararası uzaya erişen ilk insan yapımı uzay aracını temsil ediyor.

    Yukarıda gördüğünüz fotoğrafta, New Horizons ile Voyager 1 arasında tam 18 milyar kilometre yer alıyor. Voyager 1’i görmek mümkün olmasa da, radyo sinyallerinin takibi sayesinde nerede olduğu çok iyi biliniyor (fotoğrafra sarı ile çembere alınan bölge).

    New Horizons sonu ne zaman geleceği belirsiz yolculuğunda yıldızlararası uzaya 2040’lı yıllarda ulaşacak. O zamana kadar ne gibi bilgiler toplayacağı merak konusu olan New Horizons, bugüne dek elde ettiği verilerle uzayın sanılandan daha karanlık olduğuna dair bulgular sunduğu gibi bilinen ilk yıldız ıraklık açısı deneyini gerçekleştirmişti.

    A diagram of the solar system and the five spacecraft that have left (or are leaving) for interstellar space
    NASA/John Hopkins APL/Southwest research Institute

    Kaynak: NewAtlas

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler