Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Neil deGrasse Tyson video oyun sektörüne giriyor

    Carl Sagan’ın mirası Cosmos belgesel serisinin modern versiyonunu sunan astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, yenilikçi projelerine video oyun alanında devam ediyor.

    ‘Neil deGrasse Tyson Presents: Space Odyssey’ adını taşıyan ve henüz geliştirilme aşamasında olan oyun, oyunculara uzayı ve bilimi keşfetmelerinde yardım edecek.

    Oyuncuların yıldız sistemleri ‘inşa etmelerine’ imkan verecek oyun, Minecraft ve Civilization oyunlarının sunduğu tecrübeyi içerse de, tamamen kendine özgü bir yapım olacak.

    Uzay gemileri ile galaksi seyahati

    Oyunun yapımcısı olan Whatnot Entertainment firmasından Mark Murhy, ‘oyunun içinde bulunduğumuz Evren’e ayna tuttuğunu, tıpkı onun gibi her gün, her dakika santim santim büyüdüğünü’ söyledi.

    Oyuncular yıldız sistemleri kurarak evrimlerine tanık olacak, hatta galaksiler oluşturabilecek. Aynı zamanda diğer oyuncuların oluşturduğu galaksileri keşfetme imkanı bulacak.

    Oyunda galaksilerini ziyaret edebileceğimiz ünlü isimler de yok değil. Neil deGrasse Tyson’ın yanı sıra, Bill Nye, George R.R. Martin, Neil Gaiman ve Peter Beagle gibi ünlü bilim insanı ve bilim-kurgu yazarlarının da galaksileri oyunda var olacak.

    Bilim alanında yapılacak atılımlar ve uzay keşif görevlerindeki başarılar sayesinde, oyuncular kendi tasarladıkları uzay gemileri ile güçlerini artıracak: Değerli varlıklar ele geçirilecek, teknolojik donanım elde edilecek, mineraller toplanacak ve gezegenlerin kolonileşmesi için gerekli bilgi ve makinelere erişilecek.

    tyson_02

    Gerçek fizik, sanal Evren

    Oyun hakkındaki ilk tanımlar Planetbase gibi kolay simülasyonlardan Elite Dangerous gibi AAA oyunlara kadar birçok özelliği akla getiriyor. Ümidim, benzersiz bir yapım olmasına uğraşırken No Man’s Sky gibi bir hüsranla kaşılaşılmaması.

    Murphy, oyunun gerçek bilimler ve gerçek fizik içereceğini belirtiyor. Uzay yolculuğu, keşfi, gezegenleri yaşanabilir hale getirme (terraforming) ve gemi tasarımları bilimsel ve gerçekçi olacak.

    Murphy’nin oyun hakkında verdiği bilgi şu şekilde: “Oyunun bir kısmı gezegen sistemi oluşturmayı içerecek… Büyüklüğü ve kapsamı girişeceğiniz görevlerle ilgili olacak. Gezegenleri istediğiniz kadar geliştirebileceksiniz. Koloniler, limanlar, maden tesisleri kuracak; çıkardığınız madenleri veya geliştirdiğiniz donanımların ticaretini yapabileceksiniz. Tasarım ve teknolojik imkanlar konusunda bize destek verecek stratejik ortaklarla çalışacağız. Bigelow Aerospacce ve Ulusal Uzay Topluluğu bunlardan sadece ikisi.”

    The Matrix Online ve Call of Duty gibi yapımlarda yer alan baş tasarımcı Brandii Grace, “birçok eğitim odaklı oyunun sıradan dijital quiz’lerin ötesine geçemediğini” savunuyor. Grace, oyuncuları sürekli tekrarlayan komutlar içinde sınırlayan ve farklı deneyler yaptıkları için cezalandıran oyunların eğitim amacından saptığını düşünüyor.

    Grace, “Bazı insanlar eğitimin eğlenmekle bağlantısız olduğunu düşünüyor… Bugün milyonlarca insan 151 sanal yaratık (Pokemon) yakalamanın istatistikleri, isimleri ve mekaniklerini öğrenmek ile uğraşıyor. Öğrenme olmada, oyun eğlenceli olmaz” yorumunu yaptı.

    Sanal gerçeklik ile daha iyi bir eğitim seviyesine erişmek istiyoruz.

    Tyson’ın amacı ne?

    Tyson, şu ana kadar kafamızda oluşan tabloda sadece yatırımcı ve fikir babası olarak görülebilir. Ancak kendisi bunun ötesine geçiyor.

    Grace’in verdiği bilgiye göre, Tyson oyunun geliştirilmesine kılavuzluk eden yaratıcı komiteninin parçası. Nihai tasarım kararları tecrübeli geliştiricilere kalacak olsa da, komünite yaratıcılığı artırmak, birçok platform arasında yaratıcı fikirleri koordine etmek ve kullanılacak bilimsel verilerin doğruluğunu kontrol etmek için görev yapacak.

    Grace, “Oyunumuza insanların beyinlerinin sadece yüzde 10’unu kullandığı efsanesiyle ayak uyduramazsınız” dedi.

    tyson_03

    Murphy ise Tyson’ın oyuna ‘gerçek bilim ve gerçek fizik uygulamak için görev aldığını’ söyledi. Yaratıcı ekibe ilham ve fikir veren Tyson, oyun içindeki mücadelelerin geliştirilmesine yardım etti. En önemli rolü ise geliştirici ekibe destek vermesi için bilim insanları, astronotlar ve kaşiflerden yardım alması oldu.

    Murphy’nin dediğine göre Tyson ilk başta sadece çocuklara yönelik olacağını düşündüğü projeye pek destek vermek istememiş. Her yaştan oyuncunun uzayı keşfetmesine yardım edecek bir proje olduğunu öğrenince, fikri değişmiş. Hatta, Tyson’ı ikna eden kızı olmuş.

    Oyunculara uzay keşfi ilhamı vermek adına Minecraft modelini takip ettiklerini belirten Murphy, ‘Tasarım alanında bizimle etkileşim kuracak yaratıcı oyunculardan bir komünite kurmak istediklerini’ söyledi. “Böylece Tyson’ın keşif, sorgulama, özgüven ve yaratıcılık hakkında öğrettiklerinin çekirdeğine inebileceğiz.”

    VR ile oynanacak görevler de gelecek

    Tyson’ın oyuna katkısı fikir ve ilham sunmanın ötesine geçiyor. Oyun içinde yer alacak farklı konseptleri açıklamak için National Geographic programı StarTalk ve Space Odyssey’i kullanacak. Programlarda NASA Jet İtki Laboratuvarı’nda görev alan uzmanlara yer verilecek ve oyun hakkında ipuçları sunulacak.

    Murphy, sunulacak çeşitli içeriklerin 2D ve 360 derece videolardan, çoklu medya sunumlara, çizgi romanlara kadar değişeceğini belirtti. WonderCon, San Diego Comic Con ve New York Comic Con gibi fuarların da sanal turları yer alacak.

    Oyunda yeni görevler ve yerler arttıkça, ‘holografik anlatımlar’ oyuncuları yeniliklere hazırlayacak. PC için hazırlanacak oyun, Steam’de sunulacak. İlerisinde, sanal gerçeklik (VR) gözlükleri ile oynanacak görevler de çıkacak. Tyson, bu bilgiyi ilk olarak San Diego Comic Con’da duyurmuştu.

    Murphy, VR kısmını geliştirmek için Section Studios, Big Red Button Entertainment ve Three One Zero gibi stüdyolarla görüşme halinde olduklarını söyledi.

    tyson_01

    VR ile galaksilerde kaybolun

    Murphy, VR görevleri ile amaçlarının oyuncuları sanal olarak ‘keşfedecekleri yeni yerlere taşımak olduğunu’ söyledi. Örneğin görevlerden biri, Jüpiter’in buzul uydusu Europa’nın keşfini içeriyor. Dışarıdan bakıldığında sadece buzul bir gök cismi iken, yüzeydeki çatlaklardan içeri girerek yerkabuğu altındaki okyanusu görebileceksiniz.

    Murphy, evlerde veya bilim merkezlerinde VR tecrübesinin HTC Vive ve Oculus Rift ile sunulacağını söyledi. Daha düşük çözünürlüklü versiyonlar ise Samsung Gear ve Google Cardboard’da yer alacak.

    Umuyoruz ki oyun olmanın yanı sıra eğitici bir simülasyon görecek yapım hedeflediği kaliteyi sunsun. Murphy, “VR ile oyunun çekirdeğinden uzaklaşacaksınız ama amacımız daha eğitimsel bir seviye sunmak” dedi.

    2017’de sunulacak beta versiyonunu denemek istiyorsanız, buradan kayıt yaptırabilirsiniz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler