Cuma, Kasım 15, 2024
More

    NASA’ya ait havadan çekilmiş büyüleyici kuzey kutbu fotoğrafları

    Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın ‘IceBridge’ operasyonu için havadan yapılan çekimler ile elde edilen Kuzey Kutup dairesinin buzul örtüsünden yepyeni ve oldukça büyüleyici görüntüler bu haberimizde.

    Foto muhabir Mario Tama, kuzey kutup bölgesi üzerinde yaklaşık 457 metre yukarıda uçarken Lockheed Martin şirketine ait Lockheed P-3 uçağından gözünü aşağıya doğru dikerek gördüğü sahne karşısında etkilendikten hemen sonra bu büyüleyici manzaraları görüntülemeyi başardı. Kendisinin gördüğü bu güzelliklerden bazıları karla kaplı şerit çizgili görkemli dağlar, kara boyunca kıvrılan muazzam buzullar ve şafak vaktinde dalgalanan parıltılı buzul alanlardı.

    [NASA]
    Tüm bu hepsinin sessizliği, yapıları ve renkleri karşısında dili tutulan Mario şöyle aktarıyor: Bu beklemediğim bir manzaraydı, sanki farklı bir gezegende gökyüzünde uçuyoruz gibi hissettik.

    [NASA]
    Uçakta olan hiç kimsenin sıkılmadığı ve hatta çoğunun hesaplamaların yapıldığı bilgisayar ekranlarından kafalarını kaldırmadıkları söyleniyor. Çevreyi görmek için pek vakitleri olmadığı belli, yapacak işleri vardı elbette ki.

    [NASA]
    Aynı zamanda stok fotoğraf ajansı Getty Images için foto muhabirlik görevini sürdüren Mario, uzay ajansının gezegenin hem güney, hem kuzey kutup bölgelerinde yer alan buz tabakaları ve buzullarındaki değişiklikleri ölçmek için -en geniş çaplı kutup araştırma projesi- ‘IceBridge‘ operasyonu sırasında geçen ay NASA ekibi ile bir hafta geçirdi.

    [NASA]

    Deniz buzu hızla erimeye devam ediyor

    NASA, buzul seviyesi yükseldiğinde, her ilkbaharda Kuzey (Arktik) bölgesinde 10 hafta ve her sonbaharda Güney’de (Antartika) 6 hafta boyunca operasyon gerçekleştirir. Arktik ekibi buzun yüksekliğini ölçmek için bir çift lazer altimetresi (yükseklikölçer) kullanırken, aralarından birisinin ana kayaya doğru 300 metreye kadar ulaşabildiği bir karın yüksekliğini ölçmek için ise üç adet radar sistemi kullandı. Mario tüm bu teknolojik aygıtlar karşısında büyülenirken aslında “uçan bir fizik laboratuvarında” olduğunu fark etti.

    [NASA]
    Operasyon ekibi hava şartlarının uygun olduğu her yerde uçuş yaptı. Kanada’daki Grönland ve Ellesmere Adası boyunca uzanan geniş kıyı şeridini incelerken 12 saat gibi bir süre harcadılar. Mario ise plastik veya kağıt bardakta paketlenmiş erişte yese bile bu uçuşların hiçbirisini kaçırmamış.

    [NASA]
    IceBridge operasyonu iklim değişikliğini anlamak konusunda kritik bir öneme sahip. Geçen ay, NASA ve NSIDC (Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi), Kuzey ve Güney Kutup bölgelerindeki deniz buzunun son 38 yıldaki en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı.

    [NASA]

    IceBridge operasyonunda görev alan bilim insanı Nathan Kurtz: 

    Kuzey Kutup bölgesindeki değişimler iklim değişikliğinin başlıca göstergelerinden biri olarak görülüyor. Çok hızlı bir değişim söz konusu – Kuzey Kutbu değişiyor ve ısınıyor. Burada yapmaya çalıştığımız şey, gördüğümüz büyük değişiklikleri yönlendiren bu şeyin ne olduğunu anlamak.

    Mario’nun fotoğrafladığı büyüleyici görüntüler Kuzey ve Güney Kutup dairesinin güzelliğini hatırlatıyor, ve bir de eğer buzullar erirse neleri kaybedeceğimizi…

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler