Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Mars’a İnmesine Sayılı Günler Kalan NASA’nın Mars Kâşifi ‘Azim’ Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın robotik keşif aracı Curiosity, Mars’taki görevinde 3 bininci gününü tamamlarken Kızıl Gezegen’e yaklaşmakta olan Mars Kâşifi Perseverance (Azim) aracı ise gezegeni keşfetmeye hazırlanıyor.

    471 milyon kilometrelik yolculuğunda sadece 80 milyon kilometresi kalan NASA’nın Mars Kâşifi Azim yeni gezegenine yaklaşıyor. Uzay aracının 18 Şubat 2021 tarihinde Jezero Krateri’ne, Mars’ın atmosferine yaklaşık 20.000 km/saat hızla giriş yaparak ve yaklaşık yedi dakikada yüzeye inişini gerçekleştirmesi bekleniyor.

    NASA’nın Kaliforniya, Pasadena’daki Jet Tahrik Laboratuvarı’ndaki temiz bir odada, mühendisler 17 Aralık 2019’da NASA’nın Mars Kâşifi Azim için ilk sürüş testini gözlemledi.

    NASA/JPL-Caltech

    1. Azim, antik yaşamın işaretlerini arayacak

    Mars’ın yüzeyi bugün donmuş bir çölken, bilim adamları önceki NASA misyonlarından Kızıl Gezegen’in bir zamanlar akan su ve yüzeyde mikrobiyal yaşamı destekleyebilecek daha sıcak ortamlara ev sahipliği yaptığını öğrendiler.

    Astrobiyoloji alanında kilit önem taşıyan bu sorunun üstesinden gelmek için Perseverance, son teknoloji bilim araçlarından oluşan iki önemli enstrüman taşıyor: Organik madde ve mineralleri tespit edebilen SHERLOC (Organik ve Kimyasallar için Yaşanabilir Ortamları Raman ve Lüminesans ile Tarama) ve PIXL (Kayaların ve tortuların kimyasal bileşimini haritalandırabilen X-ışını Litokimyası için Enstrüman).

    NASA/JPL

    2. Kâşif aracı Azim geçmiş mikrobiyal yaşamın belirtilerini bulma potansiyeli yüksek bir yere inecek

    Jezero Krateri, bir zamanlar bilim insanlarının antik mikrobiyal yaşamın kanıtlarını bulmak için en ideal yerlerden biri olduğunu düşündüğü bir gölü vardı. Güneş sistemimizde başka herhangi bir yerde yaşam olasılığı varsa muhtemelen bunun Jezero Krateri‘nde olabileceği düşünülüyor.

    Azim’in cevaplamaya çalıştığı asıl soru ise şu: “Mars’ta eskiden hiç yaşam var mıydı?“. Kâşif aracı, bu soruyu yanıtlamak adına 45 km genişliğindeki kratere iniş yaptıktan sonra Dünya’ya geri getirmek için büyük kaya ve toprak örneklerini toplayacak ve depolayacak.

    Jezero Krateri’ne dair sanatsal bir çalışma. NASA/JPL

    3. Azim ayrıca Mars’ın jeolojisi ve iklimi hakkında önemli veriler toplayacak

    Mars yörünge araçları Jezero Krateri’nden yaklaşık 322 kilometre yukarıdan görüntü ve veri topluyor, ancak yüzeyde eski yaşamın izlerini bulmak çok daha yakından inceleme gerektirdiğinden Perseverance (Azim) bu rölü üstelenecek.

    Mars’ın geçmiş iklim koşullarını anlamak ve kayalarına gömülü jeolojik geçmişi okumak, bilim insanlarına gezegenin uzak geçmişinde nasıl bir yer olduğuna dair daha zengin fikirler verecektir. Kızıl Gezegen’in jeolojisi ve iklimini incelemek, Dünya ve Mars’ın neden bu kadar farklı olduğunu anlamamızı sağlayabilir.

    NASA/JPL

    4. Azim, Mars’a gidiş-dönüş yolculuğunun ilk ayağı olacak

    Mars’taki antik yaşamın doğrulanması muazzam bir kanıt oluşturabilir. Perseverance, gelecek vaat eden numuneleri ileride gerçekleştireceği bir görevle Dünya’ya geri dönecek şekilde paketlemek için Mars’a bir önbellekleme sistemi getiren ilk kâşif aracı ünvanına sahip.

    Azim’in matkabı NASA’nın Curiosity kaşifinin yaptığı gibi kayayı ufalamak yerine, bir tebeşir parçası büyüklüğündeki bozulmamış kaya parçalarını kesecek ve bunları saklayacağı örnek tüplere yerleştirecek. Örnekler Dünya’ya ulaştığında, onları Mars’a gönderilemeyecek kadar büyük ve karmaşık aletlerle inceleyebilir ve onlar hakkında en gelişmiş kâşif aracının yapabileceğinden çok daha fazla bilgi sağlayabiliriz.

    NASA/JPL

    5. Birlikte çıkılan yolculuklar değerlidir

    Mars Kâşifi Azim’i (Perseverance) tarihteki herhangi bir gezegenler arası görevden ayıran diğer şey ise üzerinde 19 adet diğer yerlerinde 4 adet ek kamera taşıyor olması.

    Önceki Mars görevlerinde olduğu gibi, Mars Kâşifi Azim görevi de ham ve işlenmiş görüntüleri görevin web sitesinde kullanıma sunmayı planlıyor. Her şey yolunda giderse tüm dünya halkı Mars’a inmenin nasıl bir şey olduğunu deneyimleyebilecek ve kâşifin yan tarafına takılı hazır bir mikrofonla ilk kez iniş seslerini duyabilecek.

    İlginizi çekebilir:

    Perseverance’ı Karşılamaya Hazırlanan Mars’ın ‘Uzun Bulutu’ Yeniden Belirdi

    ⬆️ HABERE GİT ⬆️

    Mars’ın Devasa Korolev Krateri Üzerinde Uçmak İsteyenler?

    ⬆️ HABERE GİT ⬆️

    Kaynak: scitechdaily

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler