Pazar, Aralık 22, 2024
More

    NASA’nın “Mars evi yarışmasında” üç finalist belli oldu

    NASA, Mars kolonilerinde 3D yazıcılar ile inşa edilecek evlerin belirleneceği yarışmada finale kalan üç adayı belirledi.

    Mars’ın yüksek radyasyona ve şiddetli kum fırtınalarına dayanacak bir koloni inşa etmek hiç kolay olmayacak. Kızıl Gezegen’in yaşanabilir hale getirilmesi için gönderilecek ilk astronotlar, zorlu yaşam koşullarında mutlaka belli bir konfor sunan evlerde yaşamak zorunda. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan bir görevde çok erkenden kafayı yiyebilirler.

    Yüzeydeki zorluklarla mücadele etmek için bir opsiyon, Kızıl Gezegen’in antik lav kanallarına sığınmak. Yine de görev için belirlenen bölgelerde hayatta kalmak, robotik 3D yazıcıların devreye girmesini gerektiriyor. NASA’nın düzenlediği “3D-Printed Habitat Challenge”, ilk kolonistlerin indikleri noktada inşa edebilecekleri ev konseptlerini belirlemeyi amaçlıyor.

    2015’te hayata geçen yarışma, birçok alt basamak içeren üç adım içeriyordu. Mimari modelleme, materyal gelişimi ve inşa gibi alt basamakların her biri için sunum yapan firmalar, en son olarak tüm inşaat sürecinin sanal sunumunu gerçekleştirdi. Estetik, fizibilite, ölçekleme ve fonksiyonlar olmak üzere birçok kategoride değerlendirme yapan NASA, üç finalisti belirledi:

    1- SEArch+/Apis

    İlk sıraya yerleşen SEArch+/Apis ekibinin tasarımı, Mars ortamında dayanıklılığı sürdürülebilir kılacak kıvrımlı baca görüntüsü sergiliyor. Evin çatısında ve duvarlarında yer alan açıklıklar, doğal aydınlatma sağlıyor.

    2- Team Zopherus

    Zopherus tarafından tasarlanan ev, tamamen otonom bir 3D yazıcı tarafından inşa edilmek üzere tasarlandı. Mobil robot gibi çalışacak 3D yazıcı, evi basamak basamak inşa edecek şekilde programlanacak.

    3- Mars Incubator

    Üçüncü sırada modüler bir tasarım yer alıyor. Mars kolonisi oyunlarında karşımıza çıkan evlere benzeyen, koridorlar ile birbirine bağlı odalardan oluşan bir ev görülüyor. Mars Incubator ekibinin tasarımı, bir tanesi sera olarak düşünülen dört oda içeriyor.

    Finale kalan üç ekip, NASA tarafından yapılacak 100,000 dolarlık bağışı paylaşacak. Yarışma boyunca derece yapan ekiplere bugüne kadar toplamda 3.1 milyon dolar dağıtıldı.

    Finalistler, bir sonraki aşamada tasarımlarına ait modelleri 3D yazıcılar ile inşa edecek. Kazanan, Mars’a doğru bir adım atacağı gibi 800,000 dolarlık ödülün de sahibi olacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler