Satürn sistemindeki görevini bu yıl içinde sonlandıracak olan Cassini uzay aracı, gaz devinin halkaları arasında mekik dokuduğu son aylarda birçok can alıcı fotoğraf çekiyor. En yenisi, Satürn’ün ‘Ölüm Yıldızı’ Mimas’a ait.
Bozuk yüzeyi ve ortasında bozuk bir piramidin yükseldiği çarpışma krateriyle kolayca ayırt edilen gök cisimlerinden biri olan Mimas, 22 Ekim 2016’da çekilen fotoğrafta 185,000 km mesafeden görüntülendi. Fotoğrafta gezegenin girinti-çıkıntlarla dolu yüzeyi ve gölge vuran çarpışma krateri çok net bir şekilde görülebiliyor.
Fotoğrafın çözünürlüğü, piksel başına 1 kilometre. Sadece 400 km çapında olan Mimas, Güneş Sistemi’nde dairesel şekle sahip olan en ufak gök cismi olma özelliğini taşıyor. Bunun senebi, Mimas’ın yeterince güçlü bir yerçekimine sahip olması.
Satürn’ün daha küçük olan Hyperion ve Phoebe adlı uyduları, düşük yerçekimlerinden dolayı patatesi andıran düzensiz bir şekle sahip.
Herschel krateri
Mimas’ın en göze çarpan özelliği, adını kendisini keşfeden astronom William Herschel’den aldığı krater. 130 km çapındaki krater, Mimas’ın neredeyse üçte biri kadar alan kaplıyor. Kraterin duvarları bazı noktalarda 5 km’ye kadar yükselirken, derinliği 10 km’ye kadar inebiliyor.
Herschel kraterinin zirvesi ise neredeyse Everest Dağı kadar yüksek. Krateri oluşturan çarpışma o kadar güçlüydü ki, bugün Mimas’ın diğer yüzündeki krater dolu görünümü ortaya çıkardı.
Mimas, birçok Star Wars fanı tarafından Ölüm Yıldızı’na benzetiliyor. Gezegen yok edici silah, bilim-kurgu dünyasında 120 km genişliğe sahip. Yani, Ay’ın 1/25’i kadar.