Perşembe, Kasım 14, 2024
More

    NASA bir kuyrukluyıldız patlamasına ait en yakın çekim görüntüleri elde etti

    NASA’nın dış gezegen avcısı TESS, bir kuyrukluyıldızın parlak bir patlamayla kendiliğinden patladığı çok nadir bir gözleme imza attı. TESS, bir “kuyruklu yıldız patlaması”nın neye benzediğini gözler önüne seren anı yakaladı.

    NASA’nın açıklamasına göre, TESS kozmik olayın hızlandırılmış videosunu çekti. Görüntüler her ne kadar kumlu olsa da, bir gök cisminin nadir gözlemlenen ölümüne dair paha biçilmez görüntüleri temsil ediyor. Görüntüler sayesinde astronomlar kuyrukluyıldızların yaşadığı gizemli patlamaların sebebini anlamaya bir adım daha yaklaşabilir.

    NASA, kuyrukluyıldız patlamasının sebebini açıklayabilecek iki teori söz konusu. Her ikisi, Güneş’in kuyrukluyıldız yüzeyindeki buzu buharlaştırması ile kozmik kayayı uzayda savurması ile bağlantılı.

    018 comet explosion 1
    [NASA/TESS]

    İki teori

    46 P/ Wirtanen adlı kuyrukluyıldız hakkında geçtiğimiz ay The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayınlanan makale, patlamanın sebebi üzerinde yaşanan tartışmaları çözümlemedi. Elde edilen verilerin gelecekteki analizleri, astronomların kozmik gizemi anlamasına yardımcı olabilir.

    Teorilerden ilki, ani sıcak hava dalgasının kırılgan buza çarparak ani bir patlamaya neden olduğu yönünde. İkincisi, kuyrukluyıldızın yüzeyindeki yeni oluşan buzun göktaşının yüzeyinin çökmesi veya başka jeolojik olayların ardından Güneş ışınlarına maruz kalması ve buharlaşarak patlamaya neden olması.

    Araştırmanın başında yer alan Maryland Üniversitesi’nden gökbilimci veTony Farnham, “Kuyrukluyıldız patlamalarının ne zaman olacağını tahmin edemeyiz… Ama bir şekilde bu gözlemlerin ne zaman yaşanacağını anlayabilsek bile, zamanlama açısından daha iyisini yapamazdık. Patlama gözlemlerin başlamasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşti” ifadesini kullandı.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler