NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ve yakın gelecekte başlayacak derin uzay görevlerinde görev alacak astronotlar arıyor. NASA, web sayfasından yaptığı açıklamada 14 Aralık’ta başlayacak başvuruların Aralık ortasına kadar devam edeceğini belirtti. ABD vatandaşlarını kapsayan başvurular http://www.usajobs.gov sitesinden yapılabiliyor.
Neler gerektiğine bir göz attığımız zaman, adayların birçoğunun 20’li yaşlarda olmayacağı belli oluyor. İlk şart bir mühendislik, biyolojik bilim, fiziksel bilim veya matematik kurumundan mezun olmak. Ayrıca ilgili alanlarda en az üç yıl deneyim gerekiyor. Bu şart kapsamında, en az 1,000 saat uçuş deneyimi olması da kabul ediliyor. Bu şartlara uygun olan adayların arasından seçilen isimler, 2017’in ortasında açıklanacak.
NASA, seçilecek astronotların UUi, geliştirilmekte olan iki ticari uzay aracı ve Orion uzay kapsülünde görev yapma şansı bulacağını belirtti. Bu bilgi aracılığıyla, ilk kez geçtiğimiz yıl denenen Orion’ın yakın gelecekte yeni testler ve görevler gerçekleştireceğini söyleyebiliriz.
NASA, bugüne kadar yapılan elemelerde 300 astronot seçildiğini belirtti. Şu an aktif görevde olan 47 astronot bulunuyor.
NASA eski günlerini arıyor
Ars Technica’da yer alan bilgiye göre, NASA’nın bir önceki astronot seçimine 6,372 ABD’li başvurmuş. NASA’nın dört erkek ve dört kadın seçtiği 2013’teki elemenin öncesinde başvurular ortalama 3,500’de kalıyormuş.
Uzay Mekiği Programı’nın 2011’de sona ermesiyle NASA’nın uzaya gönderdiği astronot sayısında da yüzde 90’lara varan bir azalma oldu. Yılda 6 veya 7 defa ateşlenen Atlantis’in emekliye ayrılmasından önce 150 aktif astronotu bulunan NASA, yörüngede 50’ye yakın görev gerçekleştiriyordu.
Uzay Mekiği Programı sona ermiş olmasına rağmen, son yıllarda giderek artan PR ve başarılı sosyal medyada çalışmaları, sadece ABD kamuoyunun değil, küresel alanda astronot olma arzusunu fazlasıyla artırmış durumda.
NASA’nın yeni nesil astronotları ile 1972’deki 12 günlük Apollo 17 görevinden sonra derin uzay görevlerine yeniden başlamasını ve alçak yörügeyi terk etmesini umalım.
Türkiye’de astronot olmayı hayal eden gençlerin ise gelecekte muhtelemen ESA ve Çin ile yapılacak işbirliğiyle uzaya çıkma şansı olacağını düşünüyorum. NASA’nın da katkısı olması beklenen süreçte, astronot olmak isteyen gençler yukarıda bahsedilen şartları göz önüne almalı. ESA’nın UUİ’de görev almış astronotları Luca Parmitano ve Samantha Cristoreretti’nin askeri pilot tecrübesi, Alexander Gerst’in jeolog kimliği bulunuyor.