Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    NASA 30’uncu yılında “Soluk Mavi Nokta” fotoğrafını güncelledi

    Voyager 1 uzay aracının Dünya’yı bir Güneş demetinin içindeki soluk nokta halinde gösteren tarihi fotoğrafı, NASA tarafından 30’uncu yılında güncellendi.

    Güneş Sistemi’nin asteroit kuşağı ötesinde yatan gezegenlerini ilk kez görüntülemek için gönderilen ikiz uzay araçlarından Voyager 1, yolculuğu devam ederken Carl Sagan’ın talebi üzerine kamerasını Dünya’ya çevirmiş ve 14 Şubat 1990 tarihinde astronomi tarihinin en ikonik karelerinden birini elde etmişti.

    Karede, Dünya Voyager 1’in kamerasına vuran ışın demetlerinin içinde soluk bir nokta olarak belirmişti. Carl Sagan’ın bazıları tarafından görev için çok riskli olduğu savunularak karşı çıkılan talebi, insanlığın kozmostaki yerini belki de en güzel anlatan fotoğrafı temsil ediyor. Voyager 1, fotoğrafı çektikten 34 dakika sonra kamerasını enerjisini korumak için kapamıştı.

    Voyager 1’in Soluk Mavi Nokta fotoğrafını çekerken konumunu gösteren çizim. [NASA]
    Voyager 1 aile portresi. [NASA]

    Kamerasını kapatmadan önce Voyager 1 sadece Dünya değil, Güneş ve beş diğer gezegenin de içinde yer aldığı “aile portreleri” çekti. NASA, Voyager 1’in çektiği bu 60 fotoğrafı “Güneş Sistemi’nin Aile Portresi” olarak adlandırdı.

    Yıldönümü fotoğrafı, NASA Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) görevli Kevin Gill tarafından hazırlandı. Gill, orijinal fotoğrafın planlanmasında yer alan Candy Hensen ve William Kosmann ile çalıştı.

    NASA, güncellenen fotoğrafın “orijinal fotoğrafın verilerine ve planlamasını yapanları da hesaba katarak modern görüntü işleme yazılımları ve yöntemleri ile hazırlandığını” belirtti.

    Orijinal fotoğraf, üç farklı renk filtresi kullanılarak çekilen görüntülerin bileşiminden oluşuyordu. Yeni fotoğrafta detaylar daha keskin hale getirilirken Güneş ışınları insan gözüne yaptığı etki gibi beyazlaştırıldı.

    On yıllardır fotoğraf çekmeyen Voyager 1 ve 2 uzay araçları, buna rağmen Dünya’ya yıldızlararası uzaydan sinyal gönderen ilk insan yapımı uzay araçları olmayı başardılar.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler