Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Mars’ı bombalama planı revize edildi

    Teknoloji milyarderi ve fütürist Elon Musk, Mars’ı yaşanabilir kılmak için öne sürdüğü termonükleer bomba planını ‘geliştirdi.’

    Elon Musk’ın sevdiğim yönlerinden biri, birçoğumuz gibi Mars geek olması. Uzaydan tarihi atlayışının ardından ‘Yeraltındaki kaynaklar dururken Mars’a gitmeye ne gerek var’ diyerek hayranlarını şaşırtan ve sonrasında tarihe gömülen rekoruyla gündemden uzaklaşan Felix Baumgartner’in aksine, Musk 2030’lu yıllara uzanacak Mars yolculuğu hakkında kararlı ünlülerden biri.

    Kızıl Gezegen’e 80 bin kişilik koloni kurmak ve 500 bin dolar koltuk fiyatıyla turist taşımak isteyen Musk’ın önümüzdeki yıllarda daha birçok proje öne süreceği kesin. Musk, kısa süre önce ‘The Late Show with Stephen Colbert’ programında ‘Mars’ın termonükleer bombalarla yaşanabilir kılınabileceğini’ öne sürmüştü. Birkaç haftanın ardından, bu projesinde değişikliğe gitti.

    Musk’ın en yeni fikrine değinmeden önce uçuk kaçık projelerinin neden bu kadar fazla gündem olduğuna değinmek lazım. Kendisi özel uzay-havacılık sektörünün en başarılı firması kabul edilen SpaceX’in kurucusu olmasının yanı sıra Tesla Motors’u da hayata geçiren kişi. Fütürist kafası, tüketim kültürünün tepesinde yer edinmiş isimler gibi bayatlayan konuşmalar ve özlü sözler değil, hayata bakışı televizyonla sınırlı olmayan insanlara vizyon kazandıran bir hayal gücü üretiyor. Musk, yüksek enerjisi ve hırsıyla biraz fantezi ürünü ve zamanın ötesinde fikirler üretse de, Mars nesline büyük bir ilham veriyor.

    Mars Yörünge Kaşifi (MRO) tarafından Mart 2014'te çekilen fotoğraf, Mars tepelerinde yazın yaklaşmasıyla çözülmeye başlayan katı karbonsioksiti gösteriyor. Bitki örtüsüne benzeyen yapılar donmuş CO2'i gösteriyor. [NASA]
    Mars Yörünge Kaşifi (MRO) tarafından Mart 2014’te çekilen fotoğraf, Mars tepelerinde yazın yaklaşmasıyla çözülmeye başlayan katı karbonsioksiti gösteriyor. Bitki örtüsüne benzeyen yapılar donmuş CO2’i gösteriyor. [NASA]
    Sahibi olduğu, güneş enerjili teknolojiler üreten Solar City’nin New York, Times Meydanı’nda düzenlenen etkinliğinde konuşan Musk, Mars’ta iklim değişikliği başlatacak termonükleer bomba planını değiştirdiğini duyurdu.

    Yeni plana göre, ‘Mars’ın buzullarla kaplı kutup noktalarına büyük füzyon bombaları atılacak.’ Böylece, iki tarafında ‘yapay yıldızların’ yer aldığı bir gezegen doğacak. Ortaya çıkacak tek gezegenli çift yıldız sistemi, gezegende yaşamı destekleyecek mekanizmayı destekleyecek.

    ‘Hiç de zor değil!’

    Musk’ın revize edilen planı, birkaç dakikada bir kutup noktalarına füzyon bombası atılmasını planlıyor. Gezegenin yüzeyinde değil ama üzerinde oluşacak ‘parlayıp sönen’ yapay yıldızlar, Mars’ı ısıtacak, donmuş karbondioksiti gaza çevirecek. Sera gazlarının başını çeken CO2, tıpkı Dünya atmosferindeki gibi Mars atmosferini kaplayacak ve ısıyı tutacak.

    Kendisi dinleyen kalabalıktan planın uygulanabilirliği hakkında bir soru alan Musk, “Evet, kesinlikle, hiç sorun değil” cevabını verdi ve ortalık kahkahaya boğuldu.

    Musk’ın özellikle Tesla Motors’u nasıl defalarca iflastan kurtardığı ve SpaceX’in kuruluş dönemindeki zorlukları baş etme şekli onu girişimciler için en büyük idollerden biri yapıyor. Ancak ana akım medyanın ana malzemelerinden biri olmak her şeyin dışarıdan görüldüğü gibi olduğu anlamına gelmiyor.

    Musk, Mars hayallerinde bir gün başarılı olabilir. Ancak uzay-keşfinin zorlukları insanlığa sadece yörüngeye roket ateşlemekten milyonlarca kat zor görevler sunacak. Falcon 9’un havada infilak etmesi ve dikey iniş denemesinde üç kez başarısız olması, SpaceX’in bugünlerde en çok kafasını kurcalayan mesele. Nihayetinde her engel aşılacak olsa da, Mars’ı yaşanabilir kılmak sanıldığından daha karmaşık olabilir. Hatta, Mars belki de canlıyken?

    Not: Termonükleer bomba, füzyon bombası ve hidrojen bombası aynı anlama geliyor. Hidrojen izotoplarının çok yüksek sıcaklıklarda birleşerek helyum oluşturduğu kimyasal zincir reaksiyonu, ortaya yıkıcı bir enerji çıkarıyor. Nükleer füzyon adı verilen olay, füzyon bombası teriminin de kaynağı.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler