Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Modern çağın hiyeroglifi dünyayı ele geçiriyor

    Küresel aktif sosyal kullanıcılarının 2 milyarı geride bıraktığı günümüzde, emojiler tüm dilleri geride bırakacak bir hızda yayılıyor. Dilbilimcilere göre emoji adaptasyonu, antik zamanlara kıyasla hiyerogliflerden çok daha hızlı.

    Mobil cihazların yanı sıra masa üstünde de görsel iletişiminin ana aracı haline gelen emojiler, teknolojinin yardımıyla antik çağlarda kullanılan hiyerogliflerden çok daha hızlı yayılıyor.

    We Are Social ajansının Ocak 2015’te yayımladığı verilere göre, Ağustos 2015’te aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 2 milyarı geride bıraktı. Küresel internet kullanıcıları Kasım 2014’te 3 milyara ulaştı; Aralık 2014’te ise aktif mobil bağlantı sayısı ilk kez dünya nüfusunu geride bıraktı.

    Talk Talk Mobile tarafından Birleşik Krallık’ta yapılan araştırma ise Britanya’daki sosyal medya kullanıcılarının yüzde 80’inin düzenli olarak emoji kullandığını gösterdi. Araştırmaya göre, 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 72’sinin hislerini kelimelerden çok emojilerle ortaya koymayı tercih ediyor.

    Kelime sayısı giderek azalıyor

    Bangor Üniversitesi’nden Profesör Vyv Evans’a göre, emoji trendi bilinen tüm antik dillerden çok daha hızlı yayılıyor. Mirror’a açıklama yapan Evans, ‘gelişme ve evrim hızı açısından emojinin en hızlı büyüyen dil olduğunu’ belirtti.

    Emoji, anti çağlarda yayılması yüzyıllar alan hiyeroglifle kıyaslandığında, birkaç yılda tüm dünyayı ele geçirmiş durumda. Süper pratik olmasının yanı sıra bir o kadar zaman tasarrufu sağlayan emojilerin Britanya en çok kullanılanı ise doğal olarak Smiley.

    İlk 10 emoji şu şekilde:

    1 – Gülen yüz,

    2 – Ağlayarak gülen surat,

    3 – Kalp,

    4 – Kırmızı yanaklı surat,

    5 – Baş parmak havada,

    6 – Dil dışarıda göz kırpan surat,

    7 – Öpücük gönderen surat,

    8 – Göz kırpma,

    9 – Şaşkın,

    10 – Gözlerini kapayan maymun.

    Birtanya’da bu ay yapılan seçimler, Twitter’da emoji kullanımında patlama yapmış. Görsel iletişim ve ifade şeklinin ise en çok duygusal yoğunluğunun tavan yaptığı anlarda kullanıldığı görülüyor. En iyi örneklerden biri tenisçi Andy Murray’ın düğünü ardından attığı tweet:

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler