Son iki yıldır mobil sürümler aldı başını gidiyor. Elimizde ilginç bir istatistik var. Son dönemlerde özellikle Google’ın internet dünyasında öncelikli olarak mobil sürümlere ve mobil önceliğine dikkat etmişsinizdir. Algoritmalar mobilize uyumluluklara göre değişti, site tasarımlarının mobilize olmaları konusunda ‘uyarıldı’ ancak buna karşın hala masaüstü versiyonlar, masaüstü alışverişler (dolayısıyla e-ticaret) aslında hala kullanım oranı açısından liderliği koruyorlar.
Sadece tek bir alan, mobil (akıllı telefonlar, tabletler) konusunda liderliği eline aldı: Mobil bankacılık. Kullanıcılar her nedense bankacılık konusunda mobil uygulamalara ve mobil öncelikli sitelere daha çok güveniyorlar ve bankacılık işlemlerini mobil kategorisindeki cihazlarından yürütüyorlar. Diğer bir istatistiğe göre, mobil bankacılığa en az başvuran ülkeler, İskandinav ülkeleri, en çok tercih eden ülkeler ise Çin, Hindistan, ABD olarak listeleniyor, bizim kaynaklarımıza göre. Bu mesele biraz “fiziksel-basılı dergiler tarihe karışıyor” söylemlerine benziyor. Bu konuda da fiziksel okuma materyallerinin düşüş yaşacağı söylense de, aksine son 10 yıldır bu konuda yayım yapan yayın organlarının satış istatistikleri aynı rakamlarda. Elbette anlık haberlerin internet açısından daha faydalı olması açısından bir satış grafiği görülse de, ‘bitti-gitti’ denebilecek bir durum yok.
Kullanıcılar açısından mobil değil masaüstü öncelikli
Bununla ilişkili olarak son yıllarda mobil versiyonlara geçiş hızla artsa da arz-talep ilişkisi pek beklenildiği gibi değil. Okuyucular, kullanıcılar, alışveriş meraklıları, tüm bu mobil dünya gelişmelerine rağmen alışverişlerini ve diğer işlerini masaüstü cihazlar – masaüstü görünüm üzerinden yapıyorlar. Elimizdeki en büyük veri, Alibaba, Amazon, Sahibinden gibi e-ticaret sitelerinin kullanıcılarından ulaştı.
Bu kitleler yaklaşık 35-40 dakikalarını site üzerinde geçiriyorlar. Bildiğiniz alışveriş merkezi gezer gibi, dükkan gezer gibi internet sitesi üzerinde zaman geçiriyorlar. Bu konuda mobil alışveriş istatistikleri epeyce az. Bunun yanısıra sitelerden alışveriş yapan kullanıcı kitlesi mobil üzerinden alışveriş yapıyorsa tek bir ürün için veya akıllarında olan bir ürünü satın almak için mobil girişi tercih ettiklerini belirtiyorlar. Bu istatistiğe uçak biletleri dahil. Evet, uçak biletleri mobilden daha çok ilgi çekiyor. Üstelik yine yukarıda sıraladığımız listeye bakıldığında bu markaların masaüstü kodlamalarına, tasarımına ve diğer detayları çözümlüyorlar.
Mobilde haber okunmaları düşük seviyede
E-ticaret gibi internet haberciliği, blogger’lık konusunda mobil deneyimleme, masaüstüne epeyce yaklaşsa da rakamlar bu konuda yüzde 45’i veriyor bize. Referanslarımız Reuters, BBC, Cumhuriyet Gazetesi, Hürriyet Gazetesi portalı, The Guardian, Fastcompany gibi portallar. Bu portallara organik olarak veya direkt olarak adres girişiyle erişimler masaüstünden daha fazla olmakla beraber Twitter ve Facebook üzerinden giriş söz konusu olduğunda mobil yüzde 60’ları geçiyor. Ancak burada şöyle bir ince ayrıntı var; mobilden giren okuyucu, masaüstü aygıtıyla siteye giren okuyucudan daha az internet sitelerinde kalıyor, daha az sayfaya giriş yapıyor.
Sosyal medya mobilde lider
Sosyal medya konusunda tahmin edebileceğiniz gibi mobil girişler daha öncelikli. Twitter, Facebook, Flickr’ın 2016 çerçevesinde mobil girişleri artmış ancak benzer bir istatistik burada da göze çarpıyor: Mobilden giren kullanıcılar, masaüstü erişim sağlayan kullanıcılardan süre konusunda daha az istatistiklere sahipler. Özellikle post konusunda ve özel mesaj konusunda Facebook ve Twitter açısıdan masaüstü oldukça dominant bir istatistiğe sahip.
Tüm bu verilerimiz neyi gösteriyor?
Özellikle 2017 içerisinde arama motorları, arayüz geliştiricileri, firmalar mobil görünüm, mobil sürüm ve bunun gibi gelişmeler konusunda biraz daha farklı davranabilir, masaüstü görünümün öncelikli olduğu, Google’ın özellikle olmazsa olmaz olarak nitelendirdiği Material Design’ın masaüstü tasarımlarda da uygulanacağını gösteriyor. Son dönem içerisinde varını-yoğunu mobile yansıtan girişimciler bulunuyor, ilerki dönemlerde pişmanlık yaratabilir.
Kaynakça açısından önemli not: Verilerimiz 2016 yılı içerisinde Amazon, Hepsiburada, bahsi geçen basın servislerinin ve diğer teknoloji firmalarının toplantılarından ve kişisel ifadelerinden alınmıştır.
Görsel kaynağı: Idriss Fettoul