Güneş’e en yakın gezegen Merkür’ün sırlarını keşfetmek için inşa edilen BepiColombo uzay aracı, dün başarıyla ateşlendi. Adını İtalyan mühendis ve matematikçi Guiseppe Colombo’dan alan BepiColombo, 7 yıl sürecek yolculuğun ardından Merkür’ü yörüngesine ulaştığın iki ayrı uzay aracına ayrılacak.
Merkür, Güneş Sistemi’nin en az bilinen gezegenlerinden bir tanesi. Güneş’e olan yakınlığının neden olduğu anormal sıcaklıkların yanı sıra, gezegenin atmosferi bulunmuyor. Gündüzleri yüzey sıcaklığının 430 dereceye kadar yükseldiği Merkür, Güneş’e yüzünü döndüğü bölgelerinde ise -180 dereceyi görüyor.
ESA, Merkür’ün yörüngesindeki fazlasıyla zorlu kozmik hava şartlarına dayanabilmek için JAXA ile işbirliği yapmayı tercih etti. Teknik özellikleri bugüne dek Merkür’e gönderilen uzay araçlarının çok üzerinde olan BepiColombo, gizemli gezegenin birçok sırrını ortaya çıkarabilir.
4,878 kilometrelik çapı ile Ay’dan biraz daha büyük olan Merkür, Güneş’e olan yakınlığı nedeniyle gelecekte bir koloni kurulması adına en son akla gelecek yerlerden biri. Buna rağmen, 2012’de gezegenin kuzey ve güney kutbunda buz-su bulunması, astronomi tarihinin en ilginç keşiflerinden biri olmuştu.
Merkür’e bugüne kadar sadece iki uzay aracı gönderilebildi. İlki, 1975 yılında kurak gezegeni gözlemleyen Mariner 10 olmuştu. Bir diğer NASA uzay aracı MESSENGER, 2004’te ateşlemiş ve 2011-2015 yılları arasında Merkür yörüngesinde gözlemler yapmıştı. Kuzey ve güney kutuplarındaki buz-su keşfi de MESSENGER’a aitti.
Merkür’de esrarengiz çukurlar keşfedildi
Artık Merkür’ün neden karanlık olduğunu biliyoruz
İki uzay aracının bileşimi: BepiColombo
BepiColombo iki yörünge keşif aracının birleşiminden oluşuyor. Merkür Gezegen Yörünge Uydusu (MPO), gezegenin yüzeyini ve kimyasal bileşenlerini incelecek ve 3D küresel haritasını çıkaracak. Merkür Manyetosfer Uydusu (MMO) ise Merkür’ün manyetik alanını inceleyecek. İki uzay aracı aynı zamanda Güneş faaliyetlerini de gözlemleyerek Güneş-Merkür etkileşimini inceleyecek.
BepiColombo, lazer yükseklikölçer (BELA), manyetometre (MPO-MAG), radyasyon ölçümü ve kızılötesi spektrometre (MERTIS) dahil olmak üzere toplam 16 bilimsel donanım taşıyor. Her biri, Merkür yörüngesindeki anormal sıcaklık ve radyasyona dayanabilmek için özel olarak tasarlandı. Örneğin, MERTIS cihazı sadece 1×3 mm boyutlarında. Tek parça silikondan üretilen MERTIS atnı zamanda bağlı olduğu spektrometre için çok küçük bir ağız görevi görüyor.
Merkür’de “büyük vadi” keşfedildi
BepiColombo’nun içi özel olarak tasarlanmış 6 santimetre kalınlığında bir hücre içeriyor. Bu kaplama sayesinde donanımların sabit 20 derecede çalışması planlanıyor.
Yolculuğun neden 7 yıl süreceği ise enerji ile bağlantılı. Solar-elektrik itki gücünden yararlanacak olan BepiColombo, aynı zamanda gezegenlerin de yardımını almak zorunda. Bunun içind de, gezegenlerin en uygun konumlarda olduğu zamanlarda manevra yapması gerekiyor. Bu kapsamda, BepiColombo Dünya’nın etrafından bir, Venüs’ün etrafından ise iki defa geçecek. Merkür’e ulaşmadan önce Güneş’in etrafında ise toplam 18 tur atacak.
Kozmik rituel bununla da sona ermiyor. Merkür yörüngesinde hedeflenen konuma oturması için BepiColombo son aşamada altı kez manevra yaparak yavaşlayacak. 2026’da hayata geçmesi planlanan görev, bir yıl sürecek. Bu sürenin ardından şartlara göre uzatılma ihtimali de bulunuyor.
2026’yı da not edelim…