Avustralya’nın Melbourne kentinde üçüncü haftasına giren karantina, fareleri de son derece olumsuz etkilemiş durumda. Yiyeceksiz kalan fareler, kitleler halinde göç ve hatta yamyamlığa başvuruyor.
Melbourne’da ilk kez beş ay önce yürürlüğe konan karantina, farelerin medeniyete yönelik istilasının ilk büyük adımlarından biriydi. İnsanların evlerine çekilmesiyle yaşam alanlarını artıran fareler, terk edilen iş yerlerine baskınlar düzenlemeye başlamış ve terk edilen restoranlara girerek 24 saat süren ziyafetlere başlamıştı.
İlk karantinanın ardından, böcek temizleyiciler ve fare avcıları faaliyetleri son derece artan kemirgenleri evlerine göndermek için büyük zorluk çekmişti.
Böcek temizleme sektöründe yer alan Muzi Tsolakis, Fairfax’a yaptığı açıklamada “uzmanlıkları sayesinde farelerin istilasını önleyebildiklerini” belirtti. Farelerin “çıldırdığını” belirten Tsolakis, lağımdan sokaklara ve çok katlı apartmanlara kadar farelerin dört bir yana saldırdığını ifade etti.
Bir diğer böcek kontrol şirketinin sahibi Simon Dixon ise farelerin boş kalan her yeri işgal ettiğini ve restoranların masasında müşteri gibi her türlü yiyeceği tükettiklerini söyledi. Farelerin normalde geceleri ortaya çıkma eğilimi gösterdiğini belirten Dixon, karantina nedeniyle kemirgenlerin 24 saat işgal başlattığını söyledi.
İşgal Edilen Bölgeler Genişliyor
Fare avcılığı yapan uzmanlar ise kemirgenlerin sürüler halinde yemek bulmak için yeni yerler keşfettiğini de belirtti. Fareler, Melbourne’da belli noktalarda kalmayarak şehrin farklı banliyölerine yayılıyor. Böcek temizleme uzmanı Tim Clinnick, “Kafe ve restoranları farelerin ana gıda deposu görevini görüyor… Ancak birçoğunun kapalı olması farelerin banliyölere dağılmasına neden oluyor” dedi.
The Guardian’da Mayıs ayında yer alan haberde, benzer bir durumun Sydney’de de yaşandığı ve farelerin şehrin banliyölerine yayıldığı belirtilmişti. Kıdemli fare avcısı Geoff Milton, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “gıda kaynaklarının normale dönmesiyle farelerin şehri ele geçirme riskinin bulunduğunu, banliyölerdeki farelerin birçoğuna müdahale edilmediği için buralarda kalma riskinin bulunduğunu” söylemişti.
Ortaya çıkan tabloyu daha da kötüleştiren faktör, farelerin göç ettikleri bölgelerde kalıcı olabilmek adına “yamyamlığa” başvurması. Sydney Üniversitesi’nden kemirgen uzmanı Profesör Peter Banks, “karantinanın başlamasıyla restoran ve kafelerdeki atıklar ile hayatta kalan farelerin ana gıda kaynaklarının ortadan kalkması ile muhtemelen birkaç gün içinde yamyamlığa başladığını” belirtti.
Banks, “Eğer besleyemedikleri fareler doğururlarsa onları öldürüp yerler. Bunu yakınlarındaki fareler de yapabilir… Ölen bir fareyi yiyecekleri kesin bir şey. Ortadaki bir yemeğin boşa gitmesine izin vermezler” dedi.