Salı, Aralık 24, 2024
More

    Mars’ın 20 milyon yıl içinde halkası oluşabilir

    ABD’de düzenlenen Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS) konferansı, astronomi alanında yapılan birçok keşfin ve yeni bulgunun açıklanmasına tanık olmuştu. Bu bulgulardan bir tanesi, Mars’ın büyük uydusu Phobos’un 30 ila 50 milyon yıl içinde parçalara ayrılacağına yönelikti.

    NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Terry Hurford’un yaptığı açıklamada, ‘Phobos’un tek parçalı halini korumasının mümkün olmadığı ve birkaç parçaya ayrılacağı’ belirtildi. Nature Geosciences dergisinde yayımlanan yeni araştırmaya göre, Phobos birkaç parçaya değil binlerce parçaya ayrılacak ve Mars’ın etrafını saran bir halkaya dönüşecek.

    Mars’ın yüzeyinden sadece 6,000 metre yukarıda olan ve yüzeyinde bozulmalara neden olan çekim kuvvetinin etkisiyle yere her yıl 2 metre daha yaklaşan Phobos, nihayetinde Kızıl Gezegen’e Satürn benzeri bir halka kazandırabilir.

    California Üniversitesi’nden Benjamin A. Black ve Tushar Mittal’ın bilgisayar modellerine dayandırdığı araştırmasına göre, Phobos’un kabuk gibi yüzeyini örttüğü iç kısmındaki fazlasıyla hasar görmüş zayıf materyaller, 20 ila 40 milyon yıl arasında parçalara ayrılarak Mars’ın etrafında disk oluşturacak.

    Phobos'un Mars Express uydusu tarafından çekilen fotoğrafı.
    Phobos’un Mars Express uydusu tarafından çekilen fotoğrafı.

    Mars yolculuğu için kritik önem taşıyor

    Yoğunluğu Satürn’ün halkası kadar olacağı tahmin edilen Mars halkası, 1 ila 100 milyon yıl boyunca var olacak. Phobos’un un ufak olmayan daha büyük parçaları ise Mars’a düşerek çarpışma krateri oluşturacak.

    Gökbilimciler, Phobos sayesinde ‘kendi kendini imha eden’ uydular hakkında daha fazla bilgi toplamayı düşünüyor. Bu sayede Güneş Sistemi’nin ilk zamanlarında yok olan uyduların izleri bulunabilir. Phobos hakkında elde edilecek yeni bilgiler aynı zamanda Mars görevi için de kritik önem taşıyor. Uzay keşif araştırmalarını destekleyen The Planetary Society, Phobos’un Mars’a iniş basamağı olarak kullanılmasını savunuyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler