‘Mars’a termonükleer bombalar atabiliriz’

0
4410
mars masseffect wiki
mars masseffect wiki

Teknoloji milyarderi ve ‘Dr. Evil’ Elon Musk, Mars’ı yaşanabilir kılmak için uçuk kaçık planlarını açıkladı. Bir tanesi, Kızıl Gezgen’e termonükleer bombalar yağdırmak.

Dünyanın etrafında 7/24 dönecek yolcu uçağı ve Hyperloop gibi projelerin mimari olan teknoloji milyarderi Elon Musk, ‘The Late Show With Stephen Colbert’ programında saplantılı olduğu Kızıl Gezegen hakkındaki yeni projelerini açıkladı.

ABD gündeminin başını çeken isimlerden biri olan Musk’ın başkanlık yarışına katılıp katılmayacağını bugünlerde merak konusu. McAfee’nin kurucusu John McAfee’nin başkanlık yarışına aday olacağı konusunda söz vermesinin ardından, gözler çok daha ilginç bir isim olacak Musk’a da çevrilmiş durumda. McAfee, 2012’de Belize’den kaçarak Guatemala’da tutuklanmasıyla son bulan süper tuhaf olaylar serisinin ardından, kaçık teknoloji milyarderi kategorisinde yer alıyor.

Iron Man ve Dr. Evil, yani Elon Musk [Wikipedia]
Iron Man ve Dr. Evil, yani Elon Musk [Wikipedia]
Musk, başkanlık yarışı hakkında söz etmese de, 80 bin kişilik koloni kurmayı ve turist taşımayı planladığı Mars hakkında yeni fikirlerini sundu. Musk’un Mars’a gitmek ve muhtemelen orada ölmek istediğini anlamak zor değil. Twitter’ın ‘Dr. Evil’i, bu amacına yaklaşmak için Mars’ı nasıl yaşanabilir kılacağını Colbert’e açıkladı.

Musk’ın projesi, atmosferden neredeyse yoksun olduğu için gece-gündüz arasındaki ısı değişimi çok büyük olan Mars’ta sıcaklığı dengelemeyi öngörüyor. Bu aşamada ilk plan, sera gazlarını kullanarak gezegeni yaşanabilir kılacak bir iklim değişikliği oluşturmak. Mars’ın yüzeyinde CO2 ve diğer ısınmayı tetikleyen gazları üretmek mümkün olmadığı için, Dünya’nın atmosferindeki sera gazlarını Mars’a taşımak düşünülebilir. Ancak bu tür bir projeyi mümkün kılacak teknoloji ve haliyle bir plan söz konusu değil.

Mars’a koloni kurulmasını izleyecek yüzyıllar içinde yapılacak çalışmalar zamanlar Kızıl Gezegen’i yaşanabilir kılacak ekolojiye ulaştırabilir.

Çok çalışılması lazım

Mars’ın ikinci ve çok daha kısa süreli çözüm seçeneği, termonükleer bombalar kullanmak. Plan, Mars’ın buzullarla kaplı kutup noktalarını nükleer bombalarla vurmayı içeriyor. Sonuç olarak Kızıl Gezegen ısınmakla kalmayacak, buharlaşarak buzulların Dünya’nın yüzde 1’i kadar olan atmosferi güçlendirmesi ihtimali de doğacak. Açıkçası büyük olasılıkla uzaya kaçacak olan su buharının kaybedilmesi çok mantıklı gelmese de 2030 sonrasındaki gidişata bakılarak çılgınca plan denenebilir.

Curiosity gözünden bir gün yeşile dönecek Mars manzarası. [NASA]
Curiosity gözünden bir gün yeşile dönecek Mars manzarası. [NASA]
Musk, Mars’ı bombalamadan önce Dünya’da yapılması gereken birçok iş olduğunun farkında. Bunun en başında da tabii ki sürdürebilir enerji geliyor. Kısa süre önce Airbnb ile önemli bir işbirliğine imza atan Tesla Motors, elektrikli araçların yaygınlaşması konusunda da çalışmalarını sürdürüyor.

SpaceX’in Mars’a insan götürme ve bombalama planlarından önce kat etmesi gereken çok yol var. Bu sadece SpaceX için değil, NASA’ya destek veren diğer firmalar için de geçerli. Falcon 9 roketinin resmi bir görevin ardından tekrar kullanılması için dikey indirmeyi deneyen SpaceX, en son 15 Nisan’da yapılan üçüncü girişimde de başarısız oldu:

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) 28 Haziran’da ateşlenen Falcon 9 roketinin Dragon uzay kapsülüyle infilak etmesinin ardından, Musk’ın teknoloji dünyası ve sosyal medyadaki parıltısı realitenin tekmesini yedi. Yine de karizmasından bir şey kaybetmeyen SpaceX’in gelecekte büyük başarılara imza atarak yoluna devam edeceği kesin. Sadece biraz sabırlı olmak gerekiyor.

Buzz’ın planı ne?

Apollo görevlerinin hayattaki en ünlü ismi olan Buzz Aldrin, kısa süre önce ‘Mars’a nasıl gideceğiz’ konusunda fikrini beyan eden isimler arasına katıldı.

Ay’da yürüyen ikinci isim olan Aldrin, Mars’a ulaşma projesindeki çalışmalarını oldukça sabırlı ve akademik plana uygun olarak sunacak. Florida Teknoloji Enstitüsü’nde açılan Buzz Aldrin Uzay Enstitüsü’nde danışmanlık yapacak olan Buzz, on yıllardır kafasında oluşturduğu Mars planı hakkında da bilgi verdi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) doktorası bulunan Buzz, ‘Cycling Pathways to Occupy Mars’ adını verdiği planı kapsamında insanları doğrudan değil, adım adım Mars’a taşımayı düşünüyor. Plan, insanları ilk önce Mars yörüngesindeki asteroidlere, ardından uyduları Phobos ve Deimos’a götürmeyi, nihayetinde Kızıl Gezegen’e ulaştırmayı içeriyor.

Gemini 12 görevinde uzaydaki ilk selfie’yi çeken Buzz’ın planı, Mars projelerinin geliştirileceği on yıllara yayılacak bir tutarlılık sergiliyor. Musk’ın Buzz’dan ilham alması dileğiyle…