Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    “Mars’a gidecek ilk insanlar ölüm riskini kabul etmeli”

    Elon Musk, Meksika’nın Guadalajara kentinde düzenlenen Uluslararası Astronomi Kongresi’nde (IAU), yıllardır hakkında konuştuğu Mars’ı kolonileştirme planı hakkında ilk detaylı bilgileri sundu.

    Musk, ilk kez Kasım 2012’de yaptığı açıklamada “Mars’a 80 bin kişilik koloni kurma planı olduğunu, tek kişilik bilet fiyatının ise 500 bin doları bulabileceğini’ söylemişti.

    Musk, Eylül 2015’te ise Mars’ı yaşanabilir bir yer haline getirmek adına ‘gezegenin kutup noktalarına termonükleer bomba atılabileceğini’ öne sürmüştü.

    YouTube’da 100 bin üzerinde izleyici çeken sunumda, Musk’ın yıllardır biriktirdiği fikirlerin SpaceX mühendisleri tarafından son derece net bir plana dönüştüğünü gördük.

    Açıkçası NASA’nın Space Launch System (SLS) ve Orion kapsülüyle yapacağı yolculuğun yanında, Musk’ın Gezegenlerarası Taşıma Sistemi bana daha uygulanabilir geldi.

    Yeniden kullanılabilir roket çağı başlıyor

    Musk, Mars’a yolculuğun detaylarına girmeden önce önemli bir faktörün defalarca altını çizdi: Tekrar kullanılabilirlik.

    Falcon 9 roketinin başarısıyla başlayan yeniden kullanılabilir roketler, Dünya ve Mars arası yolculukta en kritik teknolojiyi temsil edecek. Yeniden kullanılabilir roket ve uzay araçları, Mars’a yaşam destek birimlerinin ve yeni kolonicilerin taşınmasında zaman tasarrufu sağlayacak.

    SpaceX’in hazırladığı oldukça etkileyici videoda birçok detay veriliyor. Videoda BFR (Big F**king Rocket) roketi Cape Canaveral üssünün 39a ateşleme platformundan ateşleniyor. 13 milyon kg itiş gücü ile havalanan roket, BFS (Big F**king Spaceship) ile yörüngede ayrılıyor.

    Dünya’ya geri dönen rokete, bu sefer devasa bir yakıt tankeri takılıyor. Yörüngede, uzay gemisi yakıt ikmali yapıyor ve Mars yolculuğuna başlıyor. BFS, Mars yörüngesine girinceye kadar güneş panellerinden topladığı enerji ile yoluna devam ediyor. Ardından, iniş takımlarını açarak Mars’ın kumlarına iniş yapıyor.

    Yolculuk ne zaman?

    Musk’ın planında birkaç eksik nokta olsa da teknik açıdan altının iyi doldurulduğunu belirtmek gerek.

    Henüz Eylül ayında ciddi bir kaza yaşayan SpaceX’in cesur bir şekilde ortaya çıkarak Mars planını açıklaması, uzay keşfinin ruhuna yakışan bir hareket. Mars yolculuğunu gerçekleştirecek roket gücü ise şimdiden hazır.

    SpaceX’in birkaç gün önce test videosunu yayımladığı Raptor, Gezegenlerarası Taşıma Sistemi’nin motorunu temsil edecek. Raptor, başarıyla tamamlanan denemede 300 metrik tonun üzerinde itiş gücü oluşturdu. Bu değer, Falcon 9’u yörüngeye taşıyan Merlin motorundan 3 kat yüksek bir performansa denk geliyor.

    Raptor’ın performansını tamamlayacak ikinci araç, tabii ki Mars aracı olarak tanıtılan BFR. Mars’a yakışır bir şekilde gelmiş geçmiş en güçlü roket olacak BFR, 550 ton taşıma yükü kapasitesine sahip olacak. İnşa edilen en güçlü roket Saturn V’te ise bu kapasite 135 bin tondu.

    [SpaceX]
    [SpaceX]
    En uzun ve güçlü roket olacak BFR, Musk’ın ilk verdiği rakamlara göre Mars’a 80 günde 100 insan taşıyabilir. Kapasite, 200 yolcuya kadar çıkabilir.

    Musk, Mars’ın önümüzdeki 40 ile 100 yılda koloni haline geleceğini ve yaşanabilir hale dönüşümünün başlayacağını düşünüyor. Bu süre zarfında, her biri 200 yolcu taşıyan 1000 ‘uzay gemisinin’ Mars’a gönderilmesi planlanıyor.

    [SpaceX/Flickr]
    [SpaceX/Flickr]
    Yakıt tankı. [SpaceX/Twitter]
    Yakıt tankı. [SpaceX/Twitter]

    Zorlukları aşmanın yolu: İşbirliği

    Mars’a koloni kurmanın maliyeti tabii ki fazlasıyla yüksek. Musk’ın hesaplarına göre, görev için en az 10 milyar dolar gerekiyor. Musk, bu noktada ‘işbirliğine’ fazlasıyla parmak basmaktan da çekinmedi.

    PayPal’dan kazandığı 180 milyon doların 100 milyonu ile Mart 2002’de SpaceX’i kuran Musk, sunumda ilk ekibin bir fotoğrafını gösterdi. O günden bu yana gösterdikleri gelişimin NASA desteği olmadan imkansız olacağını belirten Musk, kendilerine inanan herkese teşekkür etti.

    Musk, NASA ve diğer uzay ajansı ile kurumların desteğine her zaman açık olduklarını söyledi. Kısaca, SpaceX’in çizdiği yolda, Apollo görevlerindeki gibi yarım milyon insanın yer alacağı bir çalışma ortaya çıkabilir.

    İşbirliğinin yanı sıra, Mars’a yolculuğun maliyetini kısmak da son derece önemli. Musk, bunu yapmanın dört yolunu düşünüyor:

    -Yeniden kullanılabilir roketler kullanmak,
    -Uzayda yakıt ikmali yapmak,
    -Geleneksel roket yakıtları yerine metan yakıtı kullanmak,
    -Metan yakıtını Mars’ta üretmek.

    [SpaceX/Twitter]
    [SpaceX/Twitter]

    Bilet fiyatları zamanla düşebilir

    Teknik içeriğinin yanında, Mars’a yolculuğun akıllara getirdiği birçok soru var. Bunlardan ilki, 80 gün boyunca nasıl şartlar altında yolculuk edileceği.

    BFS, devasa boyutuyla 200 kişiye yeterince alan sunan bir uzay aracı. Musk da, “Gitmesi gerçekten eğlenceli olacak… Harika vakit geçireceksiniz” ifadesini kullandı.

    NASA’nın Orion kapsülü ile 9 ay sürecek bir yolculuğa kıyasla, BFS ile manzara seyretmek tabii ki harika olurdu. Ancak yolculuk sonrasında kolonicileri 5 yıldızlı bir Mars oteli beklemiyor. Musk da ‘eğlenceli’ olacağını söylediği yolculuğun aslında büyük riskler taşıdığını biliyor. Özellikle ilk gönderilecek insanlar için.

    Mars’ta yaşamak isteyenler için bilet fiyatının 100 bin dolara kadar düşebileceği belirtiliyor. İlk yolculuğa çıkmayı göze alacaklar ise muhtemelen tamamen gönüllülerden oluşacak. Musk: “Mars’a ilk gitmeyi isteyenler ölüm riskini göze almalı.”

    SpaceX videosunda, Mars’ta hayatta kalmayı sağlayacak detaylar yer almıyor. Sadece geçen zamanla gezegenin yaşanabilir bir yer haline geldiği gösteriliyor.

    Sunum sonrası gelen sorularda öne çıktığı gibi, temiz su, radyasyondan korunan yaşam alanı ve gıda sorunu nasıl çözülecek belli değil. Muhtemelen NASA’nın 3D yazıcıda basılacak pizzaları gıda sorununa çözüm oluşturabilir. Ancak radyasyondan korunmalı bir yaşam alanı için fazlası gerekiyor. Bu sorunun cevabı da, Red Dragon seferleri olabilir.

    [SpaceX/Twitter]
    [SpaceX/Twitter]

    Mars’ın ardından sıra Jüpiter’de

    Musk, Mars’a yolculuğun 2023 kadar erken bir zamanda başlayabileceğini düşünüyor. İlk denemeler ise Red Dragon uzay kapsülü ile 2018’de başlayabilir.

    Red Dragon, Mars’ta belirlenecek ilk iniş noktasına insanların gelişi öncesinde malzeme bırakabilirse gerçekten inanılmaz olur. Ancak bu konuda henüz bir detay yok.

    Musk, ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra kendisinin de nihayetinde Mars’a gitmek istediğini belirtti. Ancak öncesinde başına bir felaket gelmesi halinde ‘B Planı’ hazırlayacağını söyledi. “Eğer seyahat sırasında bir şeyler ters gider ve ölürsem SpaceX’in görevine kaldığı yerden devam edeceği konusunda şüphem olmamalı.”

    Mars ve ötesine uzanan planların gerçeğe dönüşeceği hissi, insanı ürpertiyor. Dahası, kapıların açıldığı o ilk anın gelmesiyle Güneş Sistemi’nde yeni bir çağ başlayacak olması.

    Bu sebeple ki, Musk kısa süre önce ‘Mars Koloni Taşıyıcısı’ sisteminin adını ‘Gezegenlerarası Taşıma Sistemi’ne çevirdi.

    Sunumda da anlatıldığı gibi, Mars’ın ardından Europa ve Enceladus var. Ben, Triton’a kadar hayatta kalmayı umuyorum…

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler