NASA Mars Yörünge Kaşifi’nin (MRO) Dünya’ya gönderdiği fotoğrafların analizi, yeni ve görkemli bir kraterin keşfedilmesini sağladı.
MRO, Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimsel Deneyi (HiRISE) donanımı ile 17 Nisan 2019 tarihinde çektiği fotoğraflarda yeni bir Mars kraterini ortaya çıkardı. HiRISE ekibi tarafından paylaşılan bilgilere göre, krater ekvatora yakın Valles Marineris bölgesinde, 255 kilometre rakımda yer alıyor. Ortaya çıktığı tarihin ise Eylül 2016 ile Şubat 2019 olduğu tahmin ediliyor. Mars yüzeyinin halen çok kısa aralıklarla taranamıyor olması, krateri oluşturan asteroid çarpışmasının ne zaman yaşandığı sorusunu belirsiz bırakıyor.
HiRISE ekibi, “sanat çalışması” olarak açıkladıkları kraterin ilgi çeken detayının, kızıl kum altında beliren koyu materyal olduğunu belirtti. Sahte renklendiren fotoğrafta mavi ile beliren alanlar, çarpışmanın etkisi ile kızıl kum örtüsünün en çok etkilendiği noktaları temsil ediyor.
Araştırmada yer alan Arizona Üniversitesi’nden Veronica Bray, Space.com’a yaptığı açıklamada kraterin 15-16 metre genişliğinde olduğunu belirtti. Çarpışma ile ortaya çıkan karanlık lekenin genişliği ise 500 metre. Bray, krateri oluşturan asteroidin yaklaşık 1.5 km genişliğinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Dünya’nın atmosferinden kurtulamayacak türden bir asteroid olmasına rağmen Mars’ın ince atmosferinden zorlanmadan geçen göktaşı muhtemelen hiç parçalanmadan yere çaptı. “Çarpışma etkisi ile yüzey altındaki bazalt kayalar ortaya çıkmış olabilir” diyen Bray, yüzeydeki muhtemelen buz-suyun buharlaştığına dair bir bulgu olmadığını belirtti.
MRO için Mars yüzeyinde krater keşfetmek oldukça rutin bir işlem. Akıllarda kalan en son keşifler arasında 2018’de Corino Krateri içinde bulunan bir krater ile 2014’te keşfedilen 30 metre genişliğinde bir diğer krater yer alıyor.
Kraterden farklı bir yapıya göz atmak isterseniz, MRO’nun kısa süre önce görüntülediği ve akıllara Uzay Yolu’ndaki Starfleet’in logosunu getiren oluşuma bakabilirsiniz: