Mars yolculuğu görevinde iki proje daha belirlendi

0
3727
mars landing 9094
mars landing 9094

Mars’a yapılacak uzun yolculukta gerekli olan sayısız kritik teknolojinin geliştirilmesi için kamu ve eğitim kurumlarının yarıştığı ‘SOLVE‘ projesini başlatan NASA, iki alanda kazananları açıkladı.

Söz konusu projeler, Mars’ta kurulacak kolonide kullanılacak yapı materyallerini ve kolonistlerin giyeceği uzay giysilerini içeriyor.

NASA Tournament Lab çatısı altında Ekim 2015’te hayata geçirilen NineSigma tarafından organize edilen iki yarışma projesi, ‘Space Suit Textile Testing Challenge’ ve ‘In-Situ Materials Challenge’ adlarını taşıyor.

Yarışma hakkında açıklama Center of Excellence for Collaborative Innovation (CoECI) başkan yardımcısı Steve Rader, “Her iki yarışma uzay keşfinin iki temel ihtiyacı olan koruyucu giysi ve yapı materyalleri hakkında yeni yöntemlerle düşünme fırsatı veriyor… Mars’a olan yolculuğumuz tasarım ve teknoloji alanında yenilikler gerektiriyor. Yenilik sürecini kamuya açmak, takip edebileceğimiz çok daha yaratıcı yollar oluşmasını sağlıyor” ifadesini kullandı.

Koruyucu uzay giysisi yarışması, kazanan her üç fikre 5,000 dolar ödül sunuyor. Kazanan projeler, Mars’ın yanı sıra asteroitler ve farklı gezegenlerin ortamlarında hayatta kalmayı sağlayacak özellikte uzay giysileri içeriyor.

Space Suit Textile Challenge kazanan projeler ve ekip üyelerinin isimleri şu şekilde:

*Evaluating Space Suit Textile Abrasion in Planetary Environments — Ahilan Anantha Krishnan
*Cylindrical Abrasion Method — Himel Barua, Thomas L. Collins, Riniah Foor, Evan Hess, Joey Stavale, Christopher Daniels, Heather Oravec, Janice Mather and M.J. Braun
*Point-of-Failure Based System Using High Velocity Abrasives — John Holler

NASA Space Power Facility'de yer alan dünyanın en büyük vakum odası. [NASA]
NASA Space Power Facility’de yer alan dünyanın en büyük vakum odası. [NASA]

Mars ve asteroitlerde koloni kurmak

Dünya dışı gök cisimlerinde yaşam alanı oluşturmak için kullanılacak yapı materyallerinin geliştirilmesini öngören In-Situ Challenge, parçalanmış bazalt kaya (regolit) gibi yüzeydeki kaynakların kullanılmasını sağlayacak teknolojilere dayanıyor. Birincilik ödülü 10,000 dolar olurken, ikinciliği paylaşan diğer iki proje 2,500 dolar ödül aldı.

In-Situ Challenge kazanan birinci ve ikinci projeler ile ekip üyeleri şu şekilde:

*Planetary Fabrication of Complex Metallic/Ceramic Objects with In-Situ Resources — Behrokh Khoshnevis
*Cold Spray Technology Applied to Building and Repair — David Espinosa and David Orlebeke
*Simultaneous Exhaust-Enabled Ore Reduction, Separation and Processing — Patrick Donovan

NineSigma CEO’su Andy Zynga, “NASA’yı birçok alanda geçerli teknik çözüm sunabilen, bu sayede istenilen hedeflere yaklaştıran yatırımcılarla bir araya getirdiğimiz için çok mutluyuz… Aynı zamanda bu projenin kazananlarını NASA ile bir araya getirerek uzay keşfine katkıyı artırmaktan da memnuniyet duyuyoruz” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Bürosu desteği ile kurulan CoECI, NASA ve diğer federal kurumların SOLVE gibi projeler aracılığıyla kritik konulara çözüm bulmasına yardımcı oluyor. CoECI, NASA Tournament Lab altında başlattığı yarışmalarla birçok alanda yenilikçi çözümler elde edilmesini sağlıyor. Bu sayede gerçek hayatın zorluklarına en yenilikçi, etkin ve optimal çözümün sunulması amaçlanıyor.