Perşembe, Ocak 23, 2025
More

    Mars kaşifi Curiosity Kızıl Gezegen’de 5 yılı geride bıraktı

    Mars’ta bir zamanlar yaşam olduğuna dair birbirinden önemli keşiflerde bulunan ve Kızıl Gezegen’e hiç olmadığı kadar yakından bakmamızı sağlayan Curiosity, beşinci yıldönümünü kutluyor.

    Curiosity’nin Mars’a ateşlenme tarihi 2009 olarak belirlenmişti. Teknik aksaklıkların getirdiği ertelemelerin ardından, 26 Kasım 2011’de Cape Canaveral üssünden 13,500 kişinin çıplak gözle izlediği başarılı bir ateşleme gerçekleştirildi.

    Curiosity Mars jeolojisine ait en net fotoğrafları gönderdi

    Curiosity, uzayda 566 milyon kilometreden fazla yok kat ettikten sonra 5 Ağustos günü Gale Krateri’ne başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Atmosfere girmesinden vinç sistemiyle yere bırakılmasına kadar geçen 7 dakikalık süreçte, tüm Dünya canlı yayında nefeslerini tutmuştu. Curiosity, iniş motorlarına sahip bir vinç ile Dünya dışı bir gök cismine inen ilk uzay aracı oldu.

    İnişin ardından, Curiosity’nin Dünya’ya ilk radyo sinyalini göndermesi 14 dakika sürdü. O gün, Dünya ile Mars arasındaki mesafe 248 milyon kilometreydi. Curiosity, yaşanan çılgın sevincin ardından Mars’ta çektiği ilk panoramayı Dünya’ya gönderdi. Ardından, orijinal adı Aeolis Mons olan Sharp Dağı’na doğru yola çıktı.

    Curiosity kamerasından Mars’ta mavi günbatımı

    Engellere bana mısın demedi

    Curiosity, Gale Krateri’nin merkezinde yer alan Sharp Dağı’na olan yolculuğu süresince sayısız fotoğraf çekti, ilk kum analizlerini yaptı. Lazerini deneyerek kayalardan numune koparan Curiosity, ilk sondajını da 2012’de gerçekleştirdi. Curiosity’nin ilk büyük keşfi ise Eylül 2012’de karşısına çıkan antik nehir yatağı oldu.

    Curiosity tekerleri aşınmasına rağmen hız kesmiyor

    Mars kaşifi, yolculuğu esnasında iki kez yazılım hatası da yaşadı. Ana bilgisayarındaki hatadan dolayı gözlemlerine bir süre aran veren altı tekerli uzay aracı reboot edilmesinin ardından yoluna devam etti. Curiosity, 2014’ten bu yana Sharp Dağı’nın eteklerinde Mars’ın geçmişine ait izleri araştırıyor. Bu süreçte bir çok ilginç bilgi toplayan ve Dünya’ya birçok fotoğraf gönderen uzay aracı, zorlu arazi karşısında da fazla zorlanmıyor.

    NASA, birkaç ay önce yaptığı açıklamada Curiosity’nin tekerlerinde oluşan hasarın henüz yarı ömrünü doldurduğunu belirtmişti. En az 2018 sonuna kadar görev yapması beklenen Curiosity, kendisinden sonra gelece Mars 2020 ve diğer keşif araçlarının da önünü açtı. Curiosity’nin yoğun Mars radyasyonuna ve arazisine karşı gösterdiği direnç, yeni nesil Mars keşif araçlarının tasarımı hakkında paha biçilmez bir deneyim kazandırdı.

    Curiosity’yi bugüne dek elde ettiği başarılar için canı gönülden tebrik ederken, çektiği en güzel fotoğraflardan biri ile yolun açık olsun diyelim.

    Mars yüzeyinde bugüne dek çekilmiş en gizemli 11 fotoğraf

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler