Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Mars 2020 keşif aracının hareket ettiği ilk anları izleyin

    NASA mühendisleri, bu yıl içinde Kızıl Gezegen’e gönderilecek Mars 2020 keşif aracının üretim platformundan indiği ilk anları bir bebeğin ilk adımlarını izler gibi izledi.

    NASA, Curiosity’nin halefi olacak Mars 2020 keşif aracının “ilk adımlarını attığını” duyurdu. Mars 2020’nin tekerlerinin ilk kez hareket ettiği anlar, üretimin gerçekleştirildiği Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) gerçekleşti.

    Mühendislerin hallerinden anlaşılacağı üzere, Mars 2020’nin odası süper temiz bir yer. Öyle ki, uzay aracının Kızıl Gezegen’e ulaşana kadar Dünyalı mikroplar taşımaması şart. Geçmişte, Curiosity’nin ne kadar hijyenik olduğu konusunda tartışmalar yaşanmış ve Mars’ın mikroplar tarafından sessiz sedasız işgal ediliyor olabileceği öne sürülmüştü.

    Testte elde edilen sonuçtan son derece memnun olan NASA, Mars 2020’nin tekerlerinin bir sonraki sefer “Mars’ta dönüyor olacağını” belirtti. Temmuz 2020’de ateşlenmesi beklenen keşif aracı, Kızıl Gezegen’in Jezero Krateri’ne 18 Şubat 2021’de iniş yapacak.

    Benzersiz navigasyon sistemi

    Mars 2020, ilk hareketinde belli aralıklarla 1 metre ilerletildi. Hareketler esnasında keşif aracının manevra kabiliyeti ve küçük engellerin üzerinden geçip geçemediği kontrol edildi.

    NASA mühendislerinden John McNamee, “Bir keşif aracının özelliği hareket etmesidir, Mars 2020 de bunu Salı günü gerçekleştirdi. Tekerlerinin altına kızıl toprağın değmesini dört gözle bekliyoruz” ifadesini kullandı.

    Mühendisler, Mars 2020’nin Mars Yüzeyaltı Deneyi Radar Görüntüleyicisi (RIMFAX) cihazını da test etti. Radar dalgaları kullanan RIMFAX, yüzey altındaki materyallerin yapısına göre Mars yüzeyini 10 metre derinliğe kadar tarayabilecek.

    NASA, Mars 2020 ile Kızıl Gezegen’in keşfinde yepyeni bir navigasyon sistemi kullanacak. Yer kumanda merkezindeki mühendisler tarafından yönlendirilen Spirit, Opportunity ve Curiosity’nin aksine, Mars 2020 gelişmiş oto-navigasyon yazılımı kullanacak. Yazılım, keşif aracının yüksek çözünürlüklü geniş alan kameraları ile elde ettiği görüntülerden toplanan veriler ışığında rotayı belirleyecek.

    [NASA/JPL-Caltech]

    NASA, Mars 2020’nin günde yaklaşık 200 metre mesafe kat etmesini planlıyor. Kızıl Gezegen’de bir günde kat edilen en uzun mesafe, 214 metre ile Curiosity’e ait. Bu aşamada Mars 2020’nin tekerlerinin Curiosity’ninkinden çok daha dayanıklı olduğunu not düşmek gerekiyor. Curiosity’nin tekerleri, yedi senedir süren görevde oldukça yıpranmış durumda. Yine de, birkaç yıl boyunca Mars 2020 ile keşif yapmaya yetecek gücü bulunuyor.

    Haliyle, Mars 2020’nin hedefi Curiosity’nin başladığı işi bitirmek. ESA’nın yine 2020 içinde Kızıl Gezegen’e göndereceği Rosalind Franklin ile beraber, Mars 2020 Kızıl Gezegen’de geçmişte var olmuş yaşam izlerini doğrulamaya çalışacak. Belki, Dünya dışındaki ilk yaşamı keşfedecekler.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler