Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    M2M teknolojisi ile enerji verimliliğinde altın çağ başlıyor

    Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yeşil enerji alanındaki gelişmelerle doğru orantılı olarak yükselen makineden makineye iletişim (M2M), 21. yüzyılın ikinci çeyreğinde toplum ve iş hayatını tamamen değiştiren bir yenilik sunacak.

    M2M teknolojileri toplum ve iş dünyasının her alanında kullanılabilen en ileri teknolojilerden birisi olarak hayatımıza giriyor. İş süreçlerini kısaltan, eğitim süreçlerini kolaylaştırma ve yeni iş modelleri oluşturulmasını sağlayan M2M, uzaktan yönetim, denetleme, optimizasyon ve uyarı sistemlerinde sunduğu yeniliklerle hayatımıza birçok fayda sunacak.

    M2M teknolojilerinin ne olduğu ve neye yaracağı konusunda verilecek birkaç örnekler makineler arası iletişimin neler sunacağını daha iyi anlayabiliriz.

    Gerçek zamanlı anında denetim: Başlıca sanayi tesislerinde yararlanılacak olan gerçek zamanlı denetim, tesislerdeki donanımların durumu, çalışma kapasiteleri ve depolardaki stok gibi sayısız kritik verinin görülmesini sağlayacak. Tedarik zincirindeki malların kontrolü ve kalitesi an be an denetlenebilecek.

    Makinelerin uzaktan kontrolü: İş dünyasında enerji etkinliği sağlayacak en büyük gelişmelerden biri, makinelerin uzaktan kontrolü ve bakımı olacak. Kontrol ve bakım için makinenin yanında bulunmanın gereksiz olması, belirgin ölçüde zaman tasarrufu sağladığı yakıt kullanımını azaltacak ve hava kirliliğinin önüne geçilecek. Gerçek zamanlı kontrol sayesinde teknisyen gerektiren bakımlarda sorunun ne olduğu en başından bilinecek.

    Süreçlerin otomasyonu ve optimizasyonu: Makineler kendileri arasında iletişim kurabildikleri için çeşitli görevlerde kullanılabilecek, aralarında görev dağılımı yapılabilecek. Gelişen uyarı sistemlerinde öne çıkacak M2M, teknik sorun veya kaynak yetersizliğinde sistemleri otomatik kapatabilecek veya tedarik zincirleri için optimum süreçleri hesaplayacak.

    Kritik durumların tespiti ve çözümü: İş dünyasında artık patronlara rapor çekme görevi makinelere ait olacak. Günün tüm detayları istenen spesifik detaylar öne çıkacak şekilde sunulacak, kritik bilgiler anında gerekli yerlere iletilecek. Tüm verileriyle arşivlenen bilgiler iş süreçlerinin eksiksiz arşivlenmesini sağlayacak. M2M, kötü hava koşullarından trafik yoğunluğuna kadar her türlü durumu analiz ederek otomobilde, iş yerinde, fabrikada veya oturma odanızda size optimum çözümü sunacak.

    Bulutla iç içe: M2M, bulut teknolojileri ile entegre çalışarak işlem hızı, performansı ve bilgi güvenliğinde en iyisini sunacak.

    Sınırsız bağlantı: Teknolojinin sınır tanımayan kapasitesini, M2M teknolojileri gözler önüne serecek. Bir tesiste ister bir milyon, ister 1 milyar çivi üretin, her birini teker teker sayabileceksiniz.

    Akıllı şehirlerin temelleri yükseliyor

    M2M teknolojilerinin en büyük faydası, şüphesiz gerçek zamanlı denetim olarak beliriyor. Operasyonların kaynak tüketiminden performansına kadar sürekli denetimi, firmalar için daha ilk yıldan yüzde 15-20 arasında maliyet tasarrufu sağlıyor. Şirketler gereksiz harcamaları keserek, maksimum üretim için gereken kaynakların üzerine çıkmıyor.

    Firmaların enerji ve maliyet tasarrufunun en önemli çıktısı, yeşil enerji. Sanayi tesislerinden teknoloji ve hizmet hizmet firmalarına kadar her türlü işletme karbon salınım oranlarını yüksek doğrulukla hesaplayabiliyor ve buna karşı önlem alıyor. Yeşil enerjiye yapılan yatırımlar kapsamında hazırlanan kurumsal sürdürülebilirlik raporları firmaların prestijini artırdığı gibi yatırımlarını kolaylaştırıyor.

    ABD ve AB’de firmalar için standart hale gelmeye başlayan sera gazı salınım kontrolleri, üçüncü parti firmaların denetimi kapsamında küresel ısınmanın önüne geçebilmek için yapılan en önemli çalışmalardan biri olarak beliriyor. Firmaların yeşil enerji kullanan ve akıllı sistemler ile kaynaklarını optimum harcayan tesislere geçiş yapmasıyla, enerji verimliliği ve maliyet tasarrufu belirgin ölçüde artıyor.

    Akıllı sistem ve binalar ile yeşile yapılan yatırımın ötesinde, sürekli durum analizi yapan M2M sistemleri performansı sürdürülebilir kılmasıyla öne çıkıyor. Özellikle veri merkezleri, laboratuvarlar, hastaneler ve enerji santralleri gibi önemli tesislerde an be an denetim ve kontrol sayesinde enerji kesintilerinin ve donanım arızalanmalarının önüne geçiliyor.

    M2M yatırımları hızla artıyor

    M2M teknolojileri anlaşıldığı gibi sadece gelişmiş denetim ve yönetim sistemlerinden sorumlu makinelerin kullanılmasıyla sınırlı kalmıyor. Birçok ileri teknoloji ile birlikte çalışan M2M, akıllı evler, akıllı enerji şebekeleri ve akıllı şehirlerin temelini kurduğu gibi yeşil enerjinin öne çıkmasını sağlıyor.

    Yeni nesil fotovoltaik paneller, binalar için geliştirilen bataryalar ve rüzgar gülleri ile enerjisinin en az yüzde 25’sini yeşil enerjiden elde eden yeni nesil tesisler, kirliliği azaltacağı gibi enerji verimliliğinde de çığır açacak. Akıllı şebekeler, geleneksel enerji ağlarının neden olduğu yaklaşık yüzde 10’luk kaybı ortadan kaldıracak. Makine kontrolündeki akıllı binalar ise kendi kendini besleyebilen bir hale gelecek.

    Dünya M2M’e bağlanıyor

    IDC Energy Insights verilerine göre küresel alanda akıllı bina sistemlerine 2012’de 5,5 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu rakamın, 2017’de 18,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

    TechRepublic’in 2013’te yaptığı küresel ankete göre, M2M teknolojileri kullanan firmaların yüzde 71’i, teknolojinin yeni iş fırsatları sunduğunu belirtiyor. 220 yöneticinin katıldığı ankette, M2M’in iş performansını artırdığını belirtenler yüzde 32, rekabet gücünü artırdığını belirtenler ise yüzde 22,9. Yöneticilerin yüzde 40’ı, M2M’in gelecekte firmalar için kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.

    Statista’nın verilerine göre, 2015’te 0,7 milyar olan M2M bağlantısı, 2016’da 1,1 milyara ulaşacak. 2019’da ise M2M sistemlerinin içerdiği bağlantı sayısının 3,2 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

    Küresel araştırma ve teknoloji firmalarının yaptığı tahminlere bakıldığında M2M’e anında kaymanız gerektiğini anlıyorsunuz. 2012’de küresel alandaki araçların sadece yüzde 10’u internete bağlı iken, 2020’de bu oran yüzde 90’a çıkacak. Otomobilinizin bile akıllı bir makine haline geleceği günler, M2M çağının baş döndürücü başlangıcına tanıklık edecek.

    Gartner’a göre 2020’de birbirine bağlı 26 milyar cihaz olacak. Cisco’ya göre bu sayı 50, IDC’ye göre 212 milyar olacak. Hangisi doğru olur çok önemli değil ama “Taş Çağı’nda” kalmak istemiyorsanız acele etmek zorundasınız.

    Not: Bu yazının orijinali Turkcell Blog’da yayınlanmıştır.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler