Pazartesi, Aralık 23, 2024
More

    Londra’dan New York’a 30 dakikada gitmesi planlanan roket: BFR

    Elon Musk’ın uçuk kaçık fikirlerini hayata geçirmek konusunda ne kadar azimli olduğunu biliyoruz. The Boring Company ile yeraltında inşa etmeye çalıştığı Hyperloop sistemi buna iyi bir örnek. Konu Mars yolculuğuna geldiğinde, Musk’ın fütürist aklı yine sınır tanımıyor ancak çok daha kontrollü hareket ediyor.

    Uluslararası Astronomi Kongeresi’nde (IAC) Musk’ın yeni tasarımını sunduğu Big F**king Rocket (BFR), anormal maliyetlerin şekillendirdiği mega bir roket. Özelliği, SpaceX’in Dragon kapsülü ile Falcon 9 ve Falcon Heavy roketlerinin bileşimini temsil etmesi. Kargo, mürettebat ve yolcu taşımak için geliştirilecek dev roket, yeniden kullanılabilir olması sayesinde süper bir tasarruf sağlayacak (en azından planlanan bu).

    BFR 31 Raptor motoruna sahip olacak. Ağırlığı 4,400 ton olacak roket, ateşlenmesi esnasında 5,400 ton itki kuvveti ortaya çıkacak. Taşıma kapasitesi yükü ise 150 ton ile mevcut tüm roketlerin ötesine geçecek.

    Taşıma yüküyle beraber 106 metre uzunluğa erişecek BFR, Musk’ın verdiği bilgiye göre basıç seviyesi Airbus 380 kabininden daha yüksek olan kabinler içerecek. Taşıma yükünde bulunacak 40 kabin, toplamda 100 yolcu bulunduracak. Geniş depolama alanları bulunacak uzay gemisi (taşıma yükü) yolcuların temel faaliyetlerini gerçekleştireceği alan da sunacak. Roketin motorları ile ilk kademe yer alacak yakıt tankları, tam 860 ton sıvı hidrojen ve metan içerecek.

    Elon Musk Mars’a ilk kolonistleri 2024’te göndermeyi planlıyor

    Dünya, Ay ve sonra Mars

    Musk, fikirlerini pazarlamak konusunda belki de (bazılarına göre tartışmasız) en yetenekli girişimci. Öyle ki, BFR’nin biraz küçültülmüş yeni versiyonunu tanıtırken sadece Mars ve ötesiyle sınırlı kalmadı. Tersine, Dünya ve Ay’ı dev roketin görev yerleri arasına yerleştirdi. Hem de en uçuk kaçık şekilde.

    Hyperloop şehirler arası mesafeyi bir saatin altına indirecekken, Musk dev roketi ile kıtalararası yolculuğu yarım saate indirgemek istiyor. SpaceX’in yayımladığı videoda, BRF Dünya’nın yörüngesinde saatte maksimum 27,000 kilometre hıza ulaşarak yolcu taşıyor. Bu hızla Hong Kong ile Singapur arasındeki mesafe 22 dakikada; Londra ile Dubai arasındaki mesafe ise 29 dakikada; Londra-New York arasındaki mesafe ise 30 dakikada aşılabilir.

    Musk, yolcu taşımaya başlamadan önce BFR ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo göndermeyi istiyor. Musk, BFR’nin kargo ve uydu taşımak gibi her türlü görevde kullanılabileceğini not düştü. Deneme ateşlemelerini kapsayacak görevlerin ardından, BFR düşünmesi zor olsa da Dünya’ya yolcu taşımaya başlayabilir (Musk bilet fiyatının mevut ekonomi sınıfı ile aynı olacağını savunuyor). Şehirlerarası taşımacılığı da içine alacak alçak yörünge görevlerinin ardından, BFR Ay görevlerinde kendini gösterecek. 2024’e gelindiğinde ise Mars’a ateşlenecek. Açıkçası plan bu ancak Mars’a sadece 7 yıl sonra gönderilmesi planlanan roketin şehirlerarası seferlere ne zaman başlayacağı belirsiz.

    Mars kolonisinin ilk ayağı: Yeniden kullanılabilir uzay üssü

    Koloniye gitmeye kimler hazır?

    İçimden bir ses bunun için bolca paranız olması gerektiğini söylüyor. Çünkü temel altyapı sistemlerinin kurulmasının ardından Mars’ta sürdürebilir bir koloninin kurulması sürekli akan paraya bağlı. Gidecek olan kişilerin gönüllü olmasının yanı sıra muhtemelen belli meblağlarda katkıda bulunması istenecek. Musk’ın yıllar önce öne sürdüğü Mars kolonisi için bahsi geçen bilet fiyatı 500,000 dolardı. BFR gibi bir roketin yakıtını karşılamak için de bilet parasından yararlanmak mantıksız olmaz değil mi?

    Musk, BFR üzerinde çoktan çalışmaya başladıklarını, yakıt tanklarının üretim emrinin verildiğini söyledi. BFR’nin bir araya getirleceği tesis de inşa halinde. Musk, planlar kapsamında ilk BFR’nin altı veya dokuz ay içinde inşa edilmeye başlanacağını söyledi.

    Musk’ın aklında tüm bu süreçleri beslemek için farklı düşünceler olmalı. On milyonlarca dolar toplayabileceğiniz Kickstarter’ın fazlasıyla yetersiz kaldığını anlamasının ardından, Hyperloop ile yolcu taşımaya odaklanabilir. Hangi projenin ilk hayata geçeceğini şu an söylemek olsa da, 2020’li yılların başı fazlasıyla ilgi çekici olacak diyebiliriz.

    BFR uzay istasyonuna da kargo ve mürettebat taşıyacak. [SpaceX]

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler