Linus Torvalds’ın 25 Ağustos’ta yayınladığı mesaj ile Linux’un atasına yardım istemesinin üzerinden tam 25 yıl geçti. Torvalds comp.os.minix forumlarında “Ben 386(486) AT klonları için (ücretsiz) bir işletim sistemi (sadece hobi olarak, gnu kadar büyük ve profesyonel olmayacak) yapıyorum. Mayıs’tan bu yana bunun üzerinde çalışıyorum ve hazır olmaya başladı. Eğer insanların minix’i test edip neyi beğenip neyi beğenmedikleri konusunda geri dönüşleri olursa sevinirim (çünkü bazı pratik ve diğer sebeplerden dolayı dosya sistemimiz oldukça benzer)” mesajından sonra tarihe karıştı.
Torvalds’ın notuyla ilgili özellikle dikkat çeken şey alay konusu olmasından çok, genel bir ilgi toplaması oldu. O zamanlarda Torvalds’ın gerçekten bir ürünü hazırlamış ve potansiyel kullanıcılara gösterecek konumda olmasının yanı sıra, 1991’deki internetin şu anki konumundan kat be kat uzakta olduğunu da anlıyoruz.
Linux Vakfı’nın bugün yayınladığı detaylı raporda 25 yıllık geçmişi olan işletim sisteminin kayda değer anları bulunuyor. Raporlarda proje 2005’te Git’e gidene kadar Kernel’e destek olan 1.300 şirketten 13.500 geliştirici olduğu bulunuyor. Dahası ise raporda şöyle bir not da var;
“3.19 ve 4.7 sürümleri arasında, kernel topluluğu saatte 7.8 yama yapmak için çabalıyordu. Bu bir önceki raporda bulunan 7.71’den sadece biraz daha fazla olmasına rağmen daha sık yama yapmak için çabalanan uzun süreli bir trendin başlangıcıydı.”Bunun anlamı şu, Linux kernel, projenin başarılı olması için gönüllü bir geliştirici ordusu tarafından neredeyse sürekli yama yapılıp güncelleştiriliyordu.
Bütün raporu buradan okuyabilirsiniz (İngilizce).
Günümüzde ise Linux, akıllı saatlerden gaz pompalarına, gezdiğimiz çoğu web sitede aktif bir şekilde kullanılıyor. İşletim sisteminin çocuklara kodlama öğretmesi, Raspberry Pi uyumluluğunun yanı sıra Fransız polisine milyonlarca euro tasarruf yapmak imkanı sağladı. Hatta Microsoft bile bükemediği eli öperek, Linux için kod yayınlamaya başladı.