Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Kutup ayıları 2100’e kadar yok olabilir

    Bilim insanları, eriyen buzullar nedeniyle karaların iç kısımlarına göç etmek zorunda kalan kutup ayılarının açlıkla burun buruna olduğunu belirtti. Kutup ayıları, karadaki yeni besin kaynaklarına alışamıyor.

    Gün geçmiyor ki yeni bir hayvan türünün yok olacağına dair sinyaller bilimsel hala gelmesin. ABD’nin Alaska eyaletinde yapılan yeni bir araştırma, karadaki en büyük etobur olan kutup ayılarının açlık tehdidi altında olduğunu gösterdi. Küresel ısınma nedeniyle eriyen buzulların kıyılarında iç kesimlere göç eden kutup ayıları, meyve ve ren geyiği gibi yeni besin kaynaklarıyla karınlarını doyuramıyor.

    Araştırmanın başını çeken ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nden Karyn Rode, ‘yağ oranı oldukça fazla olan kutup ayılarının yeni diyetle açlıklarını gideremediklerini’ söyledi. Rode, özellikle Arktik kıyılarının iç kesimlerinde kutup ayılarının beslenmeye çalıştığı gıda kaynaklarının yeterince besleyici olmadığını ve zor bulunduğunu söyledi.

    Kutup ayılarını 45 yıldır araştıran Alberta Üniversitesi’nden Dr. Ian Stirling, ‘ana yemeği fok olan canlıların en kötü çevresel şartlara sürüklendiklerini’ belirtti. Stirling, kutup ayılarının fok avlaması için belli çevre şartlarına ihtiyacı olduğunu ve karada yaşamaya kısa zamanda adapte olamayacaklarını belirtti.

    Yüzerek fok avlamak için deniz buzuna ihtiyaç duyan kutup ayılarının giderek inceldiğini belirten Stirling, Kuzey Amerikada’ki Batı Hudson Körfezi ve Norveç’teki Svalbard Takımadası’ndaki ayıların kıtlık çekiyor olabileceğini ifade etti.

    Rode ise karalara çekilen kutup ayılarının yemek bulmak için zamanla diğer ayı türleriyle mücadele etmek zorunda kalacağını söyledi. Dr. Stirling ise karbon salınım oranları azalmazsa kutup ayılarının 100 yıl içinde hayatta kalma şansının çok düşük olacağını düşünüyor.

    ‘Yumurtalar ancak 1,5 gün yeter’

    Benzer açıklamalar, ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nden (USGS) geldi. Uzmanla, yemek için boz ayılarla mücadele etmek zorunda kalacak kutup ayılarının ren geyiği, meyve ve kuş yumurtasından oluşan diyete alışma ihtimalinin çok düşük olduğunu düşünüyor.

    Vahşi Doğa biyoloğu Karyn Rode, Frontiers in Ecology dergisinde yer alan araştırmada, ‘kutup ayılarının kaybettikleri kaloriyi daha fazla zaman geçirmeye başladıkları kıyı içlerinde karşılayamayacaklarını’ belirtti. Rode, buz miktarının azalmasıyla kutup ayılarının iç kısımlarda yiyecek bulsa da hayatta kalma oranlarının azaldığı uyarısında bulundu.[quote_box_right]Kutup ayısı nüfusu 2050’de üçte iki oranında azalmış olabilir. [/quote_box_right]

    Kutup ayılarının 1400’lü yıllardan bu yana kıyılardan uzak bölgelerde avlandıkları biliniyor. Dev etoburlar, enerji zengini yağlı fok etiyle beslendikten sonra yaz aylarını iç kısımlarda geçiriyor. Fokların karada avlanamayan bir canlı olması, kutup ayılarının sularda avlanmasını zorunlu kılıyor. Yaşanan jeolojik değişimler ise kutup ayılarını giderek daha karasal bir canlıya çeviriyor.

    Araştırmalar, boz ayıların iki katı olan kutup ayılarının çok ciddi bir kalori açığıyla karşılaşacağını gösteriyor. Hudson Körfezi’ndeki tüm kuş yumurtalarının, bölgedeki 900 kutup ayısını sadece 1,5 gün doyurabileceği belirtiliyor. Ayıların tüm yumurtaları yediği varsayılırsa, bu durum kuş popülasyonlarında ciddi bir azalma demek.

    Uluslararası Kutup Ayıları derneğinin baş araştırmacısı Steven Amstrup, Dr. Ian Stirling gibi ortaya çıkan tablonun kutup ayıları için çok olumsuz olacağını belirtti. Ayıların yaşam alanları korunamazsa, 2050 itibariyle küresel nüfusun üçte ikisi yok olacak. 2100’de ise yeryüzünde bir tane bile kalmayabilir.

    Kutup ayılarının seçmeleri gereken diyet türünün lahana ile biftek arasında seçim yapmaya benzediğini belirten Amstrup, kendilerini doyursalar bile gereken enerjiyi alamayacak ayıların açlıkla burun buruna geleceğini söyledi.

    Amstrup, kutup ayılarının karadaki besin kaynaklarıyla hayatlarını devam ettirme ihtimali de bulunduğunu ancak ‘bunun beklenmedik bir gelişme olacağını’ ifade etti.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler