Salı, Ocak 14, 2025
More

    Küresel ısınma kanıtlandığı için 350 araştırmacı kovulacak

    Dünyanın geleceği için iyi alametlere işaret etmeyen iklim değişikliğinin baş aktörü küresel ısınma, bilim insanlarını işinden edecek kadar kontrolden çıktı.

    Avustralya’nın dört bir yanında binlerce bilim insanının görev aldığı İngiliz Milletler Topluluğu Bilimsel ve Sanayi Araştırma Organizasyonu (CSIRO), onlarca yıldır Güney Yarımküre’de küresel ısınma araştırmaları yapan yüzlerce bilim insanının görevine son verileceğini açıkladı.

    CSIRO Başkanı Larry Marshall tarafından hafta içinde gönderilen e-posta’da, başta Okyanus ve Atmosfer ile Kara ve Su birimlerinde görev alan 350 araştırmacının iki yıl içinde işten çıkarılacağı belirtildi.

    Nature’da yer alan bilgiye göre sebep, ‘iklim modelleri ve ölçümlerinin küresel iklim değişikliğini doğrulamış olması.’ CSIRO, iklim değişikliğinin kanıtlanması üzerine araştırma stratejisini değiştirerek ‘artık nasıl önlenmesi gerektiğini araştıracaklarını’ ifade etti.

    CSIRO Okyanus ve Atmosfer biriminde 38 yıldır çalışan John Church, alınan kararı eleştirerek, “İklim değişikliği biliminin sonunun geldiği ve artık adaptasyon sürecinin başladığı belirtiliyor… Bana kalırsa bu açıklamada yanlışlık var. İklim bilimi sona ermedi” yorumunda bulundu.

    Nature’a adının açıklanmaması şartıyla bilgi veren bir diğer araştırmacı, bulunduğu birimden 110, diğer iki birimden ise 220 çalışanın işine son verileceğini, küresel ısınma üzerinde çalışan toplam araştırmacı sayısının ise 421 olduğunu belirtti. Araştırmacı, “İklim bilimi araştırmacılarının yüzde 80’inden fazlası kovulacak. Bu benimle değil toplumla ilgili bir durum. Bu seviyeye gelmek için 40 yıl harcadık” dedi.

    İklim biliminin sona erdiğini söylemek çok yanlış bir açıklama.

    Bilim insanları azalmaya devam ediyor

    Avustralyalı bilim insanları CSIRO’nun aldığı kararın çok büyük bir yanlış olduğunu dile getirdi. Yeni Güney Galler Üniversitesi’nin direktörlerinden Matthew England, “Avustralya’daki okyanus ve iklim bilimini baltalayacak bir hareket” yorumunda bulundu.

    Canberra Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde gökbilimci olan Penny Sackett ise ‘CSIRO’nun iklim değişikliğinin önemini ve etkilerini anlamaya çalışmadığını’ söyledi.

    Avustralya Bilim Akademisi Başkanı Andrew Holmes ise yüzlerce bilim insanının işine son verilmesi kararının ‘2014-15 federal bütçesinde iklim ve çevre bilimine ayrılan bütçenin 19 milyon dolar azaltılması sonrasında geldiğini’ ifade etti. Holmes, ‘iklim değişikliği üzerinde kapsamlı bir araştırmanın sürdürülmesi için kısa zamanda alternatif adımların atılması gerektiğini’ vurguladı.

    NASA'nın 2015 yılına ait küresel ısınma haritası.
    NASA’nın 2015 yılına ait küresel ısınma haritası.

    Avustralya’nın en fazla bilim insanı barındıran kurumu olmasına rağmen, CSIRO, Haziran 2015’e uzanan iki yıllık süreçte 1,300 araştırmacının işine son verdi. Ana sebep, 2014 federal bütçesinde alınan ve CSIRO’nun 2018’e kadar 115 milyon Avustralya doları tasarruf etmesini öngören karar.

    CSIRO, iki yıl sonra ajansın çalışan sayısının bugünle sabit veya daha fazla olacağını öne sürdü. Avustralya bilim ve yenilik bakanı Christopher Pyne ise Nature’a yorum yapmadı.

    Avustralya hükümetinin tasarruf amacıyla bilim alanından kısması ‘kıta ülke’ için bir başka kötü alamet.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler