Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Kozmik patlamalar 3,700 yıl önce Ortadoğu’yu haritadan silmiş olabilir

    Arkeologlar, Kızıl Deniz ve kuzeyindeki verimli toprakları yakıp kül ettiği düşünülen dev bir kozmik patlamanın izlerini buldu. Kozmik patmalanın etkisi ile Ürdün Vadisi’nin doğusunu da içine alan yaklaşık 500 metrekarelik bir alanın “anında” yok olduğu düşünülüyor. Bölgedeki tüm yerleşim alanları haritadan silinirken, verimli araziler kül oldu ve Kızıl Deniz’in tuzlu suları şok dalgaları ile etrafa yayıldı.

    ABD’de düzenlenen American Schools of Oriental Research konferasında sunulan bilgilere göre, Ürdün Vadisi civarındaki bölgede medeniyetin tekrar belirmesi için en az 600 yıl gerekti. Yok olan antik kentler arasında, 36 dönüm alan kaplayan ve bugün kazı çalışmalarının sürdüğü Tall el-Hammam olduğu da belirtildi.

    Tall el-Hammam’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan 3,700 yıllık çanak-çömlek kalıntıları, kozmik patlamanın en büyük delilini oluşturuyor.

    Dünya 100 megatonluk patlama ile yok olabilir

    Çelyabinsk ucuz kurtulmuş

    Kazı çalışmalarının başında yer alan Philip Silvia, bulunan parçaların yüzeylerinin aşırı ısıdan dolayı camlaştığını belirtti. Dahası, parçaların içindeki zirkon parçacıkları bile cama dönüşmüştü. Silvia, bunu sağlayacak tek etkenin 4,000 derece civarındaki yüksek sıcaklıklar olabileceğini belirtti. Öte yandan, bu etkiyi yarattığı düşünülen kozmik patlama çok kısa sürdü. Camlaşmış parçaların toprak altından çıkarılan kısımlarının hiç zarar görmemiş olması yıkımın çok kısa süreli olduğuna işaret etti.

    Silvia, Ürdün Vadisi’nde tam bir yıkıma neden olabilecek tek olayın benzeri 1908 yılında Sibirya’nın Tunguska bölgesinde yaşanan kozmik patlama olduğunu belirtti. Bölgede bugüne yapılan incelemerin yaklaşık 3,700 yıl önce insan ve canlı yaşamında yok oluşa işaret ediyor olması, sorumlunun gökyüzünde patlayan bir meteor veya kuyrukluyıldız olduğu düşüncesini güçlendirdi. Buradan yola çıkarak 15 Şubat 2013 tarihinde Rusya’nın Çelyabinsk kentinde yaşanan patlama için Ürdün Vadisi’nin mikro boyutlusu diyebiliriz.

    Sadece 500 kilometrekarelik bir alanın yok olması da patlamanın alçak bir irtifada, muhtemelen 1 km yükselikte gerçekleştiğine işaret ediyor. Tunguska’da 2,150 kilometrekarelik bir alanı dümdüz eden patlama ise daha yüksek bir irtifada yaşanmış olmalı.

    Silvia, elde ettikleri bulguların henüz ön araştırmalara dayandığını ve uluslararası araştırma ekibiyle yeni deliller aradıklarını ifade etti.

    NASA, Dünya’yı tehdit eden asteroidi nükleer füze ile vurmayı planlıyor

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler