Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Kozmik ışınlar Büyük Piramit’te yeni bir oda ortaya çıkardı

    Mısır, Kanada ve Japonya tarafından en son teknoloji kullanılarak yürütülen Scan Pyramid araştırması, Keops Piramidinde bugüne dek adım atılmamış yeni bir oda bulunduğunu ortaya çıkardı. Nagoya Üniversitesi’nden Kunihiro Morishima tarafından yürütülen çalışmada, müon kozmik ışınlarının kullanıldığı belirtildi.

    Müonlar, yüksek enerjili parçacıkların Dünya’nın atmosferi ile çarpışması sonucu oluşuyor. Kayalık katmanların derinliklerine kadar inebilen müonlar, karşılarına çıkan kayanın kütlesine göre mesafe kat edebiliyor. Piramidin etrafına ve içine müon dedektörleri yerleştiren araştırmacılar, ışınların ilerleyişini takip ederek iç kısımların yapısını ortaya çıkarıyor.

    Aynı yöntemi nükleer reaktörlerin iç yapısını incelemek için kullanan Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndan Christopher Morris, “Eğer kütle fazla ise dedektöre ulaşan müon miktarı o kadar azalıyor. Kütle azaldıkça da müon miktarı artıyor” bilgisini verdi. Morishima ve ekibi, dedektöre gelen müon miktarı ve gelme açısını inceleyerek Büyük Piramit içinde iç yapıların haritasını çıkardı.

    Müon radyografisi adı verilen yöntem doğal yolla oluşan radyasyon keşif amaçlı kullanılıyor ve antik yapılara en ufak bir zarar gelmiyor.

    Büyük Piramit’te iki yeni oda keşfi ne kadar doğru?

    Esrarengiz mağara

    Araştırma ekibi yapılan tarama sonucu piramidin bilinen üç odasını tekrar haritaya döktü. Yeraltı odası, Kraliçe odası ve Kral Odası bağlantılı koridorlar ile ortaya çıkarıldı. Aynı zamanda Kraliçe ile Kral odasını birbirine bağlayan Büyük Galeri’nin altında büyük bir boşluk tespit edildi. Boşluğun, Büyük Galeri ile aynı hacime sahip olduğu düşünülüyor. Araştırmacılara göre burası en az 30 metre uzunluğunda dev bir tünel olabilir.

    Tarama çalışmasında üç farklı müon dedektörü kullanıldı. Kraliçe odası nükleer emülsiyon ile tarandı. Böylece müonların izledikleri açılar ortaya çıkarıldı. Boşluğa ait ilk izlenimlerin alınmasının ardından, piramidin içine yerleştirilen ve müon ile etkileşime girince ışık saçan bir cihaz kullanıldı. Aynı zamanda piramidin dışındaki dedektörler yüksek enerjili parçacıkların içeride iyonlaşmasını takip ederek dolaylı yoldan müon taraması yaptı. Piramidin içinde ve dışında aylar süren taramaların ardından, Büyük Galeri’nin altında bir bölüm olduğu kesinleşti.

    Büyük Piramit’te saklı kalmış bir mezar olabilir

    Morris, uzun pozlama sürelerinin sonuçların doğruluğunu artırdığını söyleyerek, kesin sonuçlar için küçük delikler açılarak kamera ile inceleme yapılması gerektiğini söyledi.

    Müon radyografisi ilk olarak Luis Alvarez’in başını çektiği ekip tarafından 1970’li yıllarda denenmiş ancak bilinmeyen bir bölme keşfedilmemişti. Doğrulanması halinde, yüzyıldan uzun bir süre sonra Büyük Piramit’te yeni bir oda keşfedilmiş olacak. Burası, eski zamanlarda yaşanan bir çökme sonucu oluşmuş bir bölme de olabilir.

    Morris, içeriye kamera sarkıtacakları zaman orada olmak istediğini söyleyerek, “Her gün bir piramidin içinde bilinmeyen oda keşfi yapılmıyor” dedi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler