Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Kosta Rika’da renk değiştiren bulut belirdi

    Escazu semalarında hafta içinde nadir görülen bir doğa olayı gerçekleşti. Renk değiştiren bulut bazılarını korkutsa da olağanüstü bir manzara ortaya çıkardı.

    Orta Amerika’nın sakin ve doğa cenneti ülkesi Kosta Rika’da Salı günü öğleden sonra çok nadir yaşanan bir doğa olayı görüldü. San Jose, Parrita, Pavas, Escazu ve Hatillo kentlerinden gözlemlenen devasa renk değiştiren bulut, kaçınılmaz olarak bazılarının korkmasına neden oldu.

    ABC News’te beliren habere göre görgü tanıklarının birçoğu tanık olduğu manzaranın ardından sosyal medyada ‘kıyamet günü’ senaryoları çizmeye başladı.

    https://youtu.be/MI7kI6tZ0PY

    Renk değiştiren bulutun NASA tarafından sunulan bilimsel açıklaması ise şu şekilde:

    “Bu bulutlar neredeyse hiç değişmeyen boyutlardaki su taneciklerinden oluşur. Güneş, ağırlıklı olarak kalın bulutlar tarafından bloke edildiği doğru konuma geldiğinde, bu ince bulutlar güneş ışınlarını parçalara ayırır ve ışınlar farklı miktarlarda ve farklı renklerde yansır. Sonuç olarak ortaya çıkan farklı renkler gözlemleyen kişiye çok az farklı açılardan ulaşır.”

    NASA, bu açıklamasını ilk olarak 2007’de Colorado eyaletinde beliren renkli bulutun ardından yapmıştı. Ses dalgaları gibi beliren bulut, eşzamanlı olarak spektrumun neredeyse tüm renklerini ortaya koyarak Kosta Rika’da yaşanan olayın benzerini gözler önüne sermişti.

    [NASA]
    [NASA]

    ‘Ateş Gökkuşağı’

    Renkli buluta benzer bir doğa olayı, kısa süre önce California’nın güneyinde bir Isntagram kullanıcısı tarafından gözlemlenmiş ve sosyal medyada en çok konuşulan fotoğraflarından birine kaynak olmuştu.

    Weather.com sitesine göre, yerden yükselen bir kuşa benzeyen bulut, ‘ışınların plaka şekilli buz kristalleri tarafından kırılmasıyla’ oluşuyor. Görünür olması için Güneş’in ufkun en az 58 derece üzerinde olması gerekiyor.

    The beauty of the sky today…… Magnificent…. #IOP

    Carole Rich Williams (@icrw70) tarafından paylaşılan bir fotoğraf ()

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler