Sosyal medya kullanımı Koronavirüs salgını sayesinde oldukça arttı. Araştırma firması Kantar’ın 14-24 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen, 30 pazarda ve 25.000’den fazla tüketicinin yaptığı bir araştırmaya göre WhatsApp, Koronavirüs nedeniyle en büyük kazancı elde eden sosyal medya uygulaması oldu.
WhatsApp kullanımı, salgının ilk günlerinde %27’lik bir artıştan sonra şuanda ortalama %40 artmış durumda. Ayrıca şirket, farklı pazarlarda bu kullanımın daha da yüksek olabileceğini belirtti. Örneğin, İspanya’da WhatsApp kullanımı %76 artmış durumda. Çalışmada, mesajlaşma platformlarının kullanımındaki artışta en fazla payı olan 18 ila 34 yaş grubu. Bunlara ek olarak, WhatsApp, Facebook ve Instagram, aynı demografide %40+ artış gördü.
Salgın sırasında kullanımı artan diğer sosyal medya uygulamaları arasında şaşırtıcı bir şekilde Facebook ve Çin’in sosyal medya uygulamaları WeChat ve Weibo yer alıyor. Genel olarak, Facebook kullanımı %37 artarken, Çin’in yerel sosyal medya uygulamaları kullanımının ise %58 arttığını belirtiliyor.
Bu sosyal medya kullanımına rağmen, tüketiciler Koronavirüs ile ilgili kritik haberler için sosyal medya platformlarına güvenemediklerini de bildirdi.Bu arada sosyal medya platformları, tüketicilerin sadece %11’i tarafından “güvenilir” olarak değerlendirildi.
Facebook’tan da açıklama var:
Koronavirüs salgını karşısında sosyal medya kullanımını açıklayan tek çalışma bu değil. Facebook geçtiğimiz günlerde kendi verilerini paylaşarak toplam mesajlaşmanın geçen aya göre %50’den fazla arttığını belirtti. Bu artış, Facebook Messenger, Instagram ve WhatsApp’ı kapsıyor. Ayrıca Facebook, krizden bu yana üç veya daha fazla katılımcılı grup çağrılarındaki sürenin %1,000’den fazla arttığını iddia etti.
Ayrıca, Instagram ve Facebook Live görüntülemeleri bir hafta içinde iki katına çıktı. Daha önce Facebook, Yeni Yıl Arifesi veya Olimpiyatlar gibi önemli etkinlikler sırasında istikrarlı kalmayı başardı, ancak şuanda Facebook ve Instagram videolarında bit oranlarını azaltmasını ve gerektiğinde kapasite eklemesini gerektiren, rekor kullanım seviyeleri gördüğünü söylüyor.
Bununla ilgili olarak, influencer pazarlama platformu Klear’dan başka bir rapor, Instagram kullanıcı davranışını incelemek için 7-14 Mart haftasını 15-21 Mart haftasını karşılaştırdı. Kullanıcıların günde ortalama 6.1 Instagram Hikayesi yayınladıklarını, ortalama olarak haftada %15 artış sağladıklarını tespit etti. Hikayelerin gösterimi ise bu süre zarfında %21 arttı.