Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Koronavirüs Atlatan Vakalarda Aylar Sonra Kalp Rahatsızlığı Tespit Edildi

    Almanya’da Covid-19 vakaları üzerinde yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçlar, koronavirüsün kalpte kalıcı hasara neden olduğunu ortaya çıkardı.

    JAMA Cardiology dergisinde yayınlanan iki araştırmada, SARS-CoV-2 patojeninin neden olduğu Covid-19’a yakalanan ve tedavi olan hastalarda aylar sonra kalp rahatsızlığı tespit edildiği belirtildi.

    İlk araştırma, Frankfurt Üniversite Hastanesi’nin 40-50 yaşlarındaki 100 hastayı içeren verilerine dayanıyor. Vakaların üçte biri hastanede tedavi görürken, geri kalanı evde karantina uygulayarak sağlıklarına kavuştu. Vakaların koronavirüsü atlatmasından 2.5 ay sonra kardiyak manyetik rezonans görüntüleme ile kalpleri incelendi. Sonuçlar, Covid-19’a yakalanmamış sağlıklı kişilerin röntgenleri ile karşılaştırıldı. Sonuçlar, 78 vakanın kalplerinde virüsle bağlantılı rahatsızlık olduğunu tespit etti. 60 tanesinin kalp kaslarında iltihaplanma belirtileri görüldü.

    Northwestern Memorial Hastanesi’nde kardiyolog, aynı zamanda JAMA Cardiology dergisinde editör olan Dr. Clyde Yancy, “virüsün kalp üzerinde neden olabileceği etkiyi fark ettiklerinde donup kaldıklarını” ifade etti.

    Doktorlar, söz konusu araştırma olmadan Covid-19 ile kalp rahatsızlığı arasındaki bağlantıyı bulmanın mümkün olamayabileceğini belirtti. Hastaların birçoğu kalpleri ile bağlantılı semptom göstermediği gibi, MRI ile elde edilen sonuçlar kalp röntgenleri için genel olarak kullanılan ekokardiyogramda belirmiyor.

    Amerikan Kardiyoloji Bilimi ve Kalite Komitesi Yüksekokulu’nun başkanı Dr Thomas Maddox, “kalp kaslarındaki iltihaplanmanın kasların zayıflamasına ve bozuk kalp ritmine neden olabileceğini” belirtti.

    Yancy ise iltihaplanmanın kalp yetersizliğine giden ön basamağı oluşturduğunu ve uzun süreçte ciddi kalıcı hasarlara neden olabileceğini belirtti. Rahatsızlık, ileride başka kalp rahatsızlıklarına da neden olabilir.

    Covid-19 Dışında Bir Sebep Bulmak Güç

    Yancy, “Covid-19’un kalp yetmezliğine neden olduğunu söylemiyoruz ancak kalbe zarar verdiğine dair bulgular söz konusu” dedi.

    Maddox, yeni koronavirüsün kalbi direkt viral olarak etkilemediğini ancak kalbin vücüt üzerinde oluşan genel etki sonucunda “seyirci kalma etkisi” yaşıyor olabileceğini belirtti. Kısaca, kalpte beliren iltihaplanma belirtileri, vücudun farklı bölgelerine saldıran virüsün sebep olduğu bir yan etki olabilir.

    USA Today’e açıklama yapan kardiyovasküler röntgen uzmanı Dr Paul Cremer ise “kalpte iltihaplanma belirtilerinin Covid-19 dışındaki bir sebepten oluşmasının düşük bir olasılık olduğunu, ancak diğer bilimsel çalışmalar ile elde edilen bulguların doğrulanması gerektiğini” ifade etti.

    Cremer’in çalıştığı Cleveland Clinic tarafından hazırlanan ve 9 Temmuz’da JAMA Network Open’da yayınlanan araştırmada, “Covid-19 pandemisinde ‘kırık kalp sendromu‘ vakalarının iki katına çıktığını” belirtti. Söz konusu sendrom, stres kardiyomiyopatisi olarak da biliniyor.

    Stres kardiyomiyopatisi, fiziksel veya duygusal stresten kaynaklanıyor ve kalp kaslarının çalışmasında bozukluğa neden oluyor. Araştırmacılar, Covid-19 ile kalp rahatsızlıkları arasındaki bağlantıların ve uzun dönemli etkilerinin daha fazla araştırılması gerektiğini belirtti.

    Maddox, “ileriki süreçte Covid-19 bağlantılı kalp rahatsızlıkları geçirdiği düşünülen daha çok vakaya ait veriye bakmaları gerektiğini” belirtti.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler