Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Köpekler Yeni Koronavirüsü Yüksek Doğrulukla ‘Koklayabiliyor’

    Alman araştırmacılar tarafından eğitilen köpekler, Covid-19 virüsünü tespit etmek konusunda büyük başarı gösterdi.

    Hannover Veterinerlik Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, Alman ordusunda görevli sekiz kokuya duyarlı köpek Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 patojenini tespit etmek için eğitildi. Bir hafta süren eğitimde, insan salyası ve balgamından alınan numuneler ile köpeklerin koku algıları virüsü tespit edebilecek hale geldi. Bir haftanın ardından, köpekler Covid-19 teşhisi konan vakalar ile sağlıklı hastalardan alınan numuneler arasındaki farkı 96% oranında ayır edebilmeyi başardı. Deneylerde, köpekler 1,157 pozitif ve 792 pozitif sonucunu doğru tespit ederken, sadece 63 yanlış karar verdiler.

    BMC Infectious Diseases dergisinde yayınlanan araştırmaya henüz bir ön çalışmayı tespit etse de, kokuya duyarlı köpeklerin Covid-19 teşhisinde kullanılabileceklerine işaret etti.

    Araştırmanın başını çeken Profesör Holger A Volk, “gelecekteki araştırmalar için sağlam bir zemin oluşturduklarını ve ileride köpeklerin hastalığın gelişim sürecindeki farklı safhaları ve çevresel faktörlerin etkisini de anlayıp anlayamayacaklarına bakacaklarını” söyledi.

    Köpeklerin süper koku alma yeteneğinin hastalık tespitinde kullanılması uzun yıllardır kullanılan bir yöntem. Geçmişte Parkinson hastalığı, sıtma ve bazı kanser türleri ile bulaşıcı solunum rahatsızlıklarının tespiti için de köpeklerden yararlanılmıştı.

    Köpeklerin hastalıkları tespit edebilme yeteneği, uçucu organik bileşenler (VOC) olarak bilinen kimyasalları tespit edebilmelerine dayanıyor. Hastalıklar, insan metabolizmasının işleyişini bozabiliyor ve vücudun VOC üretimi değişiyor. Kan dolaşımına giren VOC kokteylinin değişmesi ile idrar ve nefesle atılan kimyasallar da farklılaşıyor. Köpekler, milyonda 0,001 parça yoğunluğunda bile farklı kokular arasındaki farkı tespit edebilecek kadar mükemmel bir koku yeteneğine sahip. Bu yeteneğin biyolojik kökeni, burunlarında yer alan koku reseptörüne dayanıyor. Köpeklere kıyasla, insanlardaki reseptör sayısı 5 milyon civarında.

    En son araştırmada da ortaya çıkan sonuç, köpeklerin Covid-19’u bile koklamayı başardığını gösterdi.

    Bilim insanları, bu yeteneğin ilk aşamada nasıl kullanılacağından emin değil. Akla gelen ilk çözüm, yeterli veya gelişmiş Covid-19 testi bulunmayan ülkelerde köpeklerin eğitilerek bu soruna ‘burun uzatmaları’ olacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler