Salı, Aralık 3, 2024
More

    Kokainin beyin üzerindeki etkisini gösteren korkutucu MRI görüntüleri

    Malta’da acile kaldırılan kokain bağımlısının tedavi sürecinde çekilen MRI görüntüleri, uyuşturucunun beyindeki beyaz maddeyi nasıl yok ettiğini gözler önüne serdi.

    BMJ Case Reports dergisinde yayınlanan araştırma, 45 yaşındaki bir adamın kokain bağımlılığı nedeniyle beynindeki ak maddenin büyük kısmını kaybettiğini gösterdi. Mater Dei Hastanesi’ne kaldırılan hasta ile ilgilenen Dr. Ylenia Abdilla, “hasta hiçbir komutu anlamıyor ve en basit işlevleri bile yerine getiremiyordu” dedi. Dahası, sersemlemiş gibi hareket eden adam kol ve bacaklarını belli bir hareket yapmaya çalışıyormuş gibi hareket ettiriyordu.

    Bir süre sonra iletişim yeteneğini tamamen kaybeden ve katatonik (taş kesilmiş) hale gelen hastanın kan tahlilleri normal çıktı. Hastanın beynine ait MRI görüntüleri ise beyaz maddenin neredeyse tamamen “eridiği” görüldü.

    Doktorlar hastanın beyindeki beyaz maddenin hasar görmesi veya şişmesi ile bağlantılı “leukoencephalopathy” yaşadığını tespit etti. Bu hastalık gibi nadir görülen bir diğer rahatsızlık olan “multifocal leukoencephalopathy” ise enfeksiyon ile gerçekleşiyor. Ancak hastada hiçbir bakteri veya virüs enfeksiyonu izine rastlanmadı.

    Ardından, idrar testinde ciddi miktarda kokain tespit edildi. Son iki-üç günde kullanmamış olmamasına rağmen kokain bağımlısı olduğu anlaşılan hastanın yaşadığı rahatsızlığın sebebi de ortaya çıktı.

    A’dan F’ye kadar sunulan görüntüler, hastanın hastaneye kabul edildiği ilk günden 10 ay sonrasına kadar gösterdiği değişimi sunuyor. [BMJ Case Reports 2019]

    Toksik leukoencephalopathy yaşadığı tespit edilen hastanın durumu, çok nadir görülüyor. Beyaz maddenin neden hasar aldığı kesin olarak bilinmese de aşırı dozda uyuşturucunun sinirlerin etrafında oluşan koruyucu tabakayı parçaladığı, aynı zamanda aksonları enfekte ettiği düşünülüyor.

    Oldukça öldürücü bir rahatsızlık olsa da, Maltalı hasta bir yıllık tedavinin ardından sağlığına kavuştu. MRI taralamarında beyaz madde değişiklik gösterse de nörolojik testleri normal çıktı. Tedavisi boyunca hasta beyaz maddenin iltihap kapmasını önleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar verdi. Aynı zamanda kan plazmasından antibiyotikler arındırıldı. Hasta, sağlığına kavuştuktan sonra bağımlılıktan kurtulmak için rehabilitasyona başladı.

    Bir yıldır uyuşturucudan bağımsız olan hastanın hayatına normal şekilde devam ettiği belirtildi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler