Çarşamba, Ekim 30, 2024
More

    Kickass üzerindeki baskı artıyor

    BitTorrent devi KickassTorrents, Somali tabanlı alan adı uzantısının yasaklanması üzerine geçici olarak erişime kapandı. Torrent bağımlılarını çıldırtan gelişme kısa süre içinde atlatılırken, Kickass üzerindeki baskının arttığı çok açık.

    Megaupload’un ardından Demonoid ve BT Junkie’nin kapandığı günlerden bu yana en ‘sağlam’ BitTorrent platformlarından biri olarak ömrünü sürdüren Kickass, geçici bir alan adı sorunu yaşadıktan sonra tekrar aktif hale geldi.

    Torrent camiasının haber portalı TorrentFreak’in verdiği bilgiye göre, şu an internetin en çok ziyaret edilen torrent platformu olan Kickass, Somali tabanlı .So üst seviye alan adı tarafından yasaklandı. Kickass.so alan adı bloke edilmesinin ardından geçici olarak devre dışı kalan Kickass’in, eskiden kullandığı Kickass.to adresinden tekrar aktif hale geldiği belirtildi.

    Kickass.to, Pasifik’teki bir ada krallığı olan Tonga’dan sağlanıyor.

    Kickass için güvenli bir üst seviye alan adı olan .So, Somali Cumhuriyeti’ne bağlı otorite dotSO tarafından yasaklandı. Bu gelişme, Pirate Bay’in zar zor ayağa kalktığı günlerde Kickass üzerindeki baskının da güçlendiğine işaret ediyor. Tahminler, Kickass’in faaliyetinden son derece rahatsız olan telif hakkı sahiplerinin otoritelere baskılarını artırdığı yönünde.

    Kickass, en köklü torrent platformlarından biri olan Pirate Bay gibi son yıllarda birkaç kez alan adı değiştirmişti. Pirate Bay, ABD ve AB öncülüğündeki yasaklamalar karşısında .ac ve .sx üst seviye alan adlarını kaybetmişti.

    “Torrent platformları küllerinden doğdukça telif hakkı sahipleri ve yasadışı platformlar arasındaki savaş da bir o kadar uzayacak”

    dotSo, Torrent Freak’in yasaklama kararı hakkındaki yorum talebini cevaplandırmadı. Ancak yasadışı torrent platformlarıyla Batı arasındaki kavganın yeni coğrafyalara sıçradığı çok açık. Zira, Pirate Bay’in kurucularından Gottfrid Svartholm Warg, 2012’de Kamboçya’da tutuklanmıştı.

    Tutuklama operasyonu için İsveç’in Kamboçya’ya 59 milyon dolar ödediği ve bu paranın ardında ABD olduğu iddia edilmişti.

    İnternet özgürlüğü ve telif hakları ikileminde çözülmesi en zor ve aciliyet gerektiren konulardan biri yasadışı torrent platformları. Megaupload’un bulut ve şifreli dosya barındırma hizmeti sunan Mega adıyla yeniden belirmesi, Demonoid ve BT Junkie’nin de tekrar aktif hale gelmesi, savaşın daha uzun süreli olacağına işaret ediyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler