Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Kepler acil durumdan çıkarak normale döndü

    Yıldızlararası uzayda neredeyse 40 yıldır görev yapan Voyager ikizleri, uzay araçlarının direnci ve gözlem yeteneği hakkında net bir fikir sunan en büyük örnekleri temsil ediyor. Ancak uzay boşluğunda akıp gitmek yerine çok daha zor bir görev yürüten Kepler, artık direncinin sonuna yaklaşıyormuş gibi görünüyor.

    Dünya’dan 120 milyon kilometre uzaklıkta olan ‘gezegen avcısı‘, 2009’da başladığı görevinde yaşanabilir olabileceği düşünülen en az üç binden fazla gezegen tespitinde bulundu. Gözlem yeteneği beklendiği gibi 2012’de kısmen sona eren Kepler, ‘K2 Mission‘ kapsamında yer teleskoplarıyla beraber dış gezegenleri tespitini sürdürüyor.

    Gönderdiği radyo sinyallerinin Dünya’ya ulaşması 13 dakika süren Kepler, analiz edilmesi aylar süren veriyle dolmuş durumda. Verilerin indirilebilmesi için Dünya’ya dönük olması gereken antenin 7 Nisan’da sinyal göndermeyi kesmesinin ardından, Kepler’in ‘acil durum modunda’ olduğu açıklandı.

    NASA’nın verdiği bilgiye göre, acil durum modu ‘bir uzay aracının en düşük fonksiyonla çalıştığı hali’ temsil ediyor. NASA, birkaç gün süren çalışmanın ardından Pazar günü Kepler’in antenini yeniden Dünya’ya çevirmeyi başardı ve veri aktarımı kaldığı yerden devam etti. Amaç, veriler sayesinde henüz nedeni bilinmeyen aksaklığın kaynağını öğrenmek.

    Teknik sorunun giderilmesinin ardından Kepler, NASA tarafından yürütülen Derin Uzay Ağı (DSN) görevine devam edecek. Uzay araçlarının yer teleskoplarıyla koordineli çalıştığı telekomünikasyon sisteminin, acil durumun ortadan kalkmasıyla normal akışında devam edeceği ifade edildi.

    Kepler görevinde yer alan Charlie Sobeck, ‘Kepler’in geri dönüşünü mühendislerin hızlı tespiti ve kararlılığının sağladığını’ söyledi. “Mühendislerin çabasını takdir ediyoruz ve dünyanın dört bir yanından gelen destek için teşekkür ediyoruz.”

    Videoda, Kepler’in 2013 sonuna kadar tespit ettiği yüzlerce dış yıldız sistemine ait simülasyon gösteriliyor. 

    Emeklilik yakın değil

    Kepler’in en düşük faaliyet halinde olduğu acil durum modunda en kritik faktör yakıt olarak belirdi. Sebebi, acil durumda yakıt tüketiminin maksimuma çıkması.

    Teleskobun gözlemleri için konumlanması ve antenini çevirmesi için yakıt kullanarak yapacağı manevralar gerekiyor. Yine de, Kepler yakıtını tükettiğinde bile üç yıl boyunca gözlem yapmaya devam edebilir.

    Hedeflerine konumlanması için kullandığı dört reaksiyon tekerinden ikincisi Mayıs 2012’de devre dışı kalan Kepler, ana görevini Ağustos 2012’de tamamlamıştı. Yaklaşık 40 kişilik bilim ekibinin başında yer aldığı Kepler, Hubble ile yerini alacak James Webb Uzay Teleskobu’ndan önce astronominin en güçlü uzay teleskoplarından biri oldu.

    Yaşanan en son arıza ise aslında açık bir mesaj: James Webb için elinizi çabuk tutun.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler