Çarşamba, Ocak 8, 2025
More

    Kehribar içinde hapsolmuş 41 milyon yıllık sinek fosilleri bulundu

    Bilim insanları yaklaşık 41 milyon yıl önce çiftleşme esnasında üzerlerine düşen kehribar içinde hapsolan talihsiz uzun bacaklı sinek ve böceklere ait çok sayıda fosile ulaştı.

    Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırma, kehribar içinde sonsuzluğa erişen böcek fosillerine birçok değerli parça ekledi. Kehribarların içinde antik zamanlarda yaşamış örümcekler, karıncalar, kan emici böcekler ve çifleşme pozisyonunda fosilleşen bir çift sinek yer alıyor.

    Kehribar fosilleri ağırlıklı olarak kuzey yarımkürede bulunuyor. Hazine sandığı görevi gören yer ise Myanmar. En son fosiller ise Avusturalya ve Yeni Zelanda’da ortaya çıkarıldığı gibi bilinen en eski kehribar fosillerinden bazılarını temsil ediyor. Koleksiyonda 230 milyon yıla geçmişe uzanan Eski Triasik Dönem’den 40 milyon yıl öncesine ait Eski Orta Eosen Dönemi’nden fosiller yer alıyor.

    Kehribar fosilleri içindeki kalıntıların berrak 3D görüntüsünü sunduğu için ayrı bir özellik taşıyor. En son fosiller arasında en dikkat çekici olanı, çiftleşirken üzerine kehribar düşen (ya da dökülen) uzun bacaklı sinek (Dolichopodidae) çifti. Sinekler, bugün Avusturalya’da kalan antik Gondwana’da yaşıyordu.

    Bulunan fosiller içinde yer alan canlılar. (J. D. Stillwell et al., 2020/Scientific Reports)

    Araştırmanın başını çeken ve bugüne dek binlerce kehribar fosili ortaya çıkaran Jeffrey Stilwell, Avusturalya’da belli bir davranış sunan böceklerin yer aldığı ilk fosili bulmuş olabileceklerini söyledi.

    Araştırmada yer almayan Wisconsin Üniversitesi’nden Victori McCoy’un farklı bir görüşü var. Ona göre sineklerden biri kehribara saplanmış durumdaydı. Diğer, bunu fırsat bilerek çiftleşme çalıştı ve o da kehribarın içinde hapsoldu.

    Sineklerin yanı sıra fosillerde “Monomorium” olarak bilinen antik karıncalara ait yeni bir tür ve kanatsız bir altı bacaklı bir böcek bulundu. Her bir böcek, Gondwana’nın güneyinde yaşıyordu. Fosillerde ayrıa bebek örümcekler, kan emen böcekler, kızıl yapraklar ve yosun kalıntıları bulundu. Son olarak, Pangea’dan geriye kalan en eski kehribar parçası -230 milyon yıllık- ortaya çıkarıldı.

    Monomorium karıncılarına ait çizim. (J.A. Peñas)

    Kehribar fosilleri dünyanın eski kıtalarını temsil eden Pangea’nın ve Gondwana’nın güneyi ve Zealandia’da varolmuş ekosistem hakkında paha biçilmez ipuçları sunuyor. 200 ile 175 milyon yıl öncesindeki zaman diliminde, Güney Amerika, Afrika, Madagaskar, Hindistan, Antarktika ve Avusturalya, Pangea adlı süper kıtadan kopmaya başlamış ve Gondwana adlı daha küçük kıtayı oluşturmuştu.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler