Kaspersky, Apple’ın pazardaki konumunu kötüye kullandığını belirterek Rusya Tekelle Mücadele Kurulu’na soruşturma açılması talebinde bulundu. Bu talep üzerine Rusya Tekelle Mücadele Kurulu Apple hakkında soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında Karpersky tarafından geliştirilen ”Safe Kids” uygulamasının Apple tarafından reddedilmesi ele alınacak. Kaspersky, Apple’ın yeni işletim sistemi iOS12 ile gelen ”Çocuklar için Ekran Süresi” özelliğinin Kaspersky tarafından geliştirilen ”Safe Kids” uygulaması ile aynı işlevlere sahip olduğunu savunuyor. Ebeveyn kontrol uygulamarıyla birlikte aileler çocuklarının table ve telefon kullanımını daha yakından takip edebiliyor.
Apple konu ile ilgili Reuters gazetesine yaptığı açıklamada 28 Nisan’da yapılan başka bir açıklamayı hatırlattı. Apple, App Store üzerinde bulunan bir çok ebeveyn kontrol programı kullanıcı güvenlik ve gizliliğini hiçe saymaları ve tehlikeye atmaları sebebiyle mağazadan kaldırdığını belirtti.
Bu uygulamaların büyük bir bölümü MDM(Mobil Cihaz Yönetimi) isimli bir teknoloji kullanıyor. App Store’da bu uygulamaların son kullanıcılara yönelik özelleştirilmesi ve uygulamalarda kullanılması kural ihlali anlamına geliyor. Kaspersky, Apple tarafından yapılan bu yaptırımların 3. parti uygulamalarında rekabetin önünü kestiğini ve 3. parti uygulamalarının gelişmesinin engellendiğini belirtiyor.
Kaspersky tarafı ayrıca Apple tarafından belirtilen App Store kurallarında kısıtlı olarak MDM’in kullanılabileceğine izin verdiklerini ancak Apple tarafından bununla ilgili olarak nasıl izin alınacağı hakkında bir bilgi vermediğini belirtti.
Apple için daha önce Spotify da benzer bir şikayette bulunmuştu. App Store üzerinden yapılan abonelik ödemelerinde yapılan %30’a varan kesintilere karşı çıkan Spotify bu sistemin Apple Music’e haksız bir avantaj sağladığını duyurmuştu. Apple ise bu şikayete çok kısa sürede dönüş yapmış ve bu kesintinin ilk yıl sonunda %15’e düştüğünü belirtmişti.