Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Kasım’da kaçırmamanız gereken Süper Ay ve 9 başka gök olayı

    Yılın bu ayında gerçekleşecek muhteşem gökyüzü şovları için takviminizde yer açın. Meteor yağmuru şovları, gezegenlerin muhteşem kavuşumu ve çok daha fazlasını gece gökyüzüne bakarak gözleyebilmek adına yeterli bir sebep. Hatta yaklaşık yedi yıl içerisindeki en etkileyici Süper Ay’ı yakalama şansına sahip olacaksınız.

    2 Kasım — Ay ve Satürn

    Bu ayın ilk gök olayını kaçırdıysanız üzgünüz. Hilal şeklindeki Ay’ı, Satürn’ün üzerinde asılı halde ve bu gökyüzü manzarasına çok parlak olan Venüs’ü bu çiftin sol tarafında bu gösteriye katılmış olarak görebilecektiniz.

    woiuw989tut

    5 Kasım — Ay ve Mars

    O gün güneş battıktan sonra Hilal şeklindeki Ay, kırmızı gezegenin hemen yanına, sağ tarafına park etmiş şekilde gözüküyordu. Ertesi gün, gezegenin üzerinde yükselirken gözlemleniyordu.

    q0983493u3865
    〈 SkySafari 〉

    11 Kasım — Taurid Meteor Yağmuru

    Aynı zamanda ateş topu fırlatır gibi meteor yağmuru şovuna dönüşmesiyle bilinen Taurid meteor yağmuru, gece geç saatlerde ve ertesi sabah doruk noktasına ulaşacak.

    Orta enlem bölgeleri için gece saatlerinde güneyde belirecek olan Boğa takımyıldızı Taurus kendi bulunduğu alandan meteor yayarak bu gökyüzü şölenine katılacak.

    Şehir ışıklarından uzaklarda konum alacak gökyüzü gözlemcileri saatte 10-15 kadar kayan yıldız görebilirler.

    eapo5p9d5iy9ke5y

    14 Kasım — Süper Ay

    Bu dolunay çok özel olacak!

    Bu yılın ilk Süper Ay’ı 16 Ekim’de meydana gelmişti.

    Üçlü Süper Ay’ların ikincisi güneş battıktan hemen sonra doğuda yükselecek. 2016’nın sonlarına yaklaşırken, bu ayki dolunay (Süper Ay) yalnızca bu yılın en yakın ve en parlak Süper Ay’ı olmayacak. Aynı zamanda 1948 yılından bu yana Dünya’ya en büyük ve en yakın konumunda olacak ve bizlere gerçekten büyüleyici bir manzarayı seyretme keyfi sunacak.

    Üçüncü ‘Süper Ay’ olayı ise 13 Aralık günü gerçekleşecek.

    Bu büyüklükteki bir dolunay 2034 yılına kadar Dünya’ya bu kadar yakın konumda belirmeyecek.

    15 Kasım — Boğa’nın Gözü

    15 ve 16 Kasım gecesi, Taurus (-Latince’de- Boğa) takımyıldızı gözünün yakınlarında belirecek Ay’a iyi bakın. Dünya’dan 67 ışık yılı uzaklıktaki takımyıldızının en parlak yıldızı olan turuncu renklı dev yıldız Aldebaran’ı göreceksiniz.

    O esnada, Orta Asya ve Orta Doğu’da bulunacak şanslı gökyüzü gözlemcileri 15 Kasım gecesi boyunca esrarengiz Ay’ı veya tutulmayı ve Aldebaran’ı görmek için en iyi konumlarda olmuş olacaklar.

    SkySafari
    〈 SkySafari 〉

     16 Kasım — Leonid Meteor Yağmuru  

    Her sene gerçekleşen Leonid meteor yağmurunun doruk noktasına ulaştığı sırada kayan yıldızların yaratacığı heyecanla 16 Kasım geceleyin ve 17 Kasım’da sabahın erken saatlerinde gökyüzüne bakmanızı öneriyoruz.

    Işık yoğunluğunun az olduğu kırsal bölgelerden saatte 10-20 kadar görünebilir kayan yıldızlar ile birlikte, yerel saat ile gece yarısından sonra ufuk çizgisinin altında belirecek soluk kambur Ay için en iyi seyir keyfi/görüş açısı 16 Kasım sabahın erken saatlerinde gerçekleşecek.

    Yılın bu zamanı şafak öncesi saatte doğu tarafında yükselen, meteor yağmuruyla aynı ada sahip olan Aslan takımyıldızından çıkan meteorları görebileceğiz.

    Michael Mauldin 2014
    〈 Michael Mauldin/2014 〉

    18 Kasım — Vızıldayan Arı Kovanı 

    Messier 44 olarak da bilinen açık yıldız kümesi Arı Kovanı’na yakın geçiş yapması beklenen ‘Sönen Kambur Ay’ için gece saatlerinde gözünüz yukarılarda olsun.

    Dünya’dan 610 ışık yılı uzaklıktaki bin yıldızlı güçlü yıldız kümesini gözlemlemek istiyorsanız dürbün kullanarak Ay’ın sağ üst hizasına doğru gökyüzünü inceleyebilirsiniz.

    Ertesi gece Ay, bu Arı Kovanı’nın altından kayıp geçecek.

    qp94p9iyokethsryu
    〈 SkySafari 〉

    21 Kasım — Aslan’ın Kalbi 

    Aslan takımyıldızının kalbine — Regulus parlak yıldızına  hemen yakın konumda o3lacak olan Hilal için sabahın erken saatlerinde gökyüzünün güneydoğu tarafına doğru bakabilirsiniz. Kozmik ikili çıplak gözle görülebilecek ve epey müthiş olacak.

    wartlpelyrsh
    〈 SkySafari 〉 

    23 Kasım — Merkür ve Satürn Kavuşumu 

    Profesyonel bir gökyüzü gözlemciliği gerektirmeden, Merkür’e yakın konumda olan yıldız parlaklığındaki soluk nokta Satürn’ü fark edebilmek için dürbün kullanabilirsiniz.

    Her iki gezegeni de günbatımının parlaklığında fark edebilmek zor olacak ve ufuk çizgisinin güneybatısına doğru net bir görüş açısı elde edebileceğiniz bir gözlem noktasına ihtiyacınız olacak.

    dkglfh
    〈 SkySafari 〉

    25 Kasım — Ay ve Jüpiter

    Tüm gezegenlerin kralı olarak tanımladığımız Jüpiter’in hemen altında yer alan Hilal için yerel gündoğumundan yaklaşık bir saat önce güneydoğu tarafına doğru bakmalısınız.

    Bilhassa gökyüzünde yalnızca dört ay diskinin mesafesine eşit olan iki ayrı açıdan da daha az göründüklerinden beri, bu ikili müthiş bir seyir zevki yaşatacak.

    şlkfhlş
    〈 SkySafari 〉


    Işık kirliliğiniz az olsun!

     

    Kaynak: NatGeo

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler